eXTReMe Tracker
Sa mreže isključeno ribarsko gazdinstvo, ugrožene i životinje i izletište na ...

Zbog duga ribnjak “Ečka” ostao bez struje

By on 17/08/2016

Sa mreže isključeno ribarsko gazdinstvo, ugrožene i životinje i izletište na Carskoj bari. Snabdevanje organizovano sa agregata. Zaposlenima minimalna plata isplaćena za mart.

ZRENjANIN – Zbog višemilionskog duga isključena je struja Ribarskom gazdinstvu “Ečka”, bez struje je i izletište na Carskoj bari, u Specijalnom rezervatu prirode kojim to gazdinstvo upravlja, kao i hotel “Sibila” koji je takođe u sklopu ribnjaka. U pojedinim delovima snabdevanje strujom obezbeđuje se pomoću agregata, a teška finansijska situacija dovela je do toga da su zaposleni na gazdinstvu “Ečka” poslednju minimalnu platu primili za mart ove godine, saznaje Beta.

Izletište skoro da niko više ne može da koristi

Izletište skoro da niko više ne može da koristi

Predsednik Nikola Azurenko kazao je da je inspekcija rada obišla ribnjak na poziv radnika i da će narednih dana biti jasno šta će se uraditi.

Problema ima i u rezervatu, zbog niskog vodostaja usidren je brod kojim se prevoze turisti, pošto ne rade elektropumpe koje regulišu vodostaj, zbog toga je onima koji požele da se provozaju Carskom barom na raspolaganju jedino manji čamac.

Iz javnog preduzeća Rezervati prirode Zrenjanin ukazuju na višegodišnje loše upravljanje rezervatom zbog čega su, kako navode, ugrožene i neke vrste životinja.

Područje “Stari Begej – Carska bara” je svrstano u prvu kategoriju zaštite, a čuvanje zaštićenog područja povereno je još ranije Ribarskom gazdinstvu “Ečka”.

Grad Zrenjanin ukazivao je na loše upravljanje, te je pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa kako bi se preuzelo upravljanje nad rezervatom prirode, a zatim je formirano novo javno preduzeće “Rezervati prirode Zrenjanin”.

Direktor preduzeća “Rezervati prirode Zrenjanin” Dejan Jovanov rekao je agenciji Beta da je Grad u velikoj meri svestan problema i podsetio da je još pre osnivanja tog preduzeća doneta analiza opravdanosti njegovog osnivanja u kojoj su konkretno pokazali da je situacija u zaštićenim prirodnim područjima alarmantna.

– Mi smo spremni i kadrovski i tehnički da preuzmemo taj posao, o pokretanju inicijative postoji i skupštinska odluka, ali zbog dosadašnjeg nerazumevanja pre svega pokrajinskih institucija nije se odmaklo nigde, ali se nadamo da ćemo uspeti u našoj nameri – rekao je Jovanov. Kako je rekao, zbog lošeg upravljanja pojedinim vrstama preti bukvalno nestajanje.

UPRAVLjANjE

POVERAVANjEM rezervata na upravljanje Gradu Zrenjaninu obezbedilo bi se bolje očuvanje, unapređenje, održivo korišćenje i prikazivanje prirodnih i drugih vrednosti područja rezervata prirode.

Izvor: Novosti

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook