eXTReMe Tracker
Zaštita od poplava: EKO-brana !

Zaštita od poplava: EKO-brana !

By on 17/08/2015

Realizacija projekta pod nazivom “Južna Srbija – bezbedne reke”.

Zagadjenje reke Vrle: Pogled na korito

Zagadjenje reke Vrle: Pogled na korito – Foto: Novosti.rs

VLADIČIN HAN – Udruženje građana “Zeleni horizonti”, po konkursu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, realizuje projekat pod nazivom “Južna Srbija – bezbedne reke”. Na teritoriji opština Surdulica i Vladičin Han u planu je čišćenje reka Vrla, Južna Morava, Kalimanka, Topilo i Dulan, te potoka u selu Repince, a opšti cilj projekta je rešavanje problema zagađenja vodotokova na jugu Srbije, te sprovođenje preventinih mera zaštite od poplava.

Kao sekundarni efekat akcije – po rečima koordinatora Milana Vučkovića – očekuje se rešavanje problema nagomilavanja komunalnog otpada i stvaranje deponija u rečnim koritima.

Sabiranjem otpada, PET ambalaže, papira i sličnih materijala bavi se petnaestak sakupljača sekundarnih sirovina, najčešće Roma, ali na primitivan način, uz neadekvatno skladištenje po naseljima, što predstavlja potencijalno leglo zaraze. Zato planiramo uključenje i ove populacije u akciju, kroz poboljšanje uslova njihovog rada, ali i otvaranje Centra za sakupljanje, razvrstavanje i baliranje prikupljenog komunalnog otpada koji će, potpom, biti prodavan operateru sa kojim je već sklopljen ugovor. Osim što će romske porodice moći da obezbede egzistenciju, Centar će otkupljivati i otpad koji prikupe ostali građani, kojima to nije delatnost – naglašava Vučković.

Centar za sakupljanje, razvrstavanje i baliranje prikupljenog komunalnog otpada, saznajemo, nastaviće rad i po završetku projekta pod nazivom “Južna Srbija – bezbedne reke”, a – pored sakupljača – deo sredstava dobiće i opštinski Fond za ekologiju u Vladičinom Hanu, s obzirom na to da obezbeđuje lokaciju i ulaže u opremanje.

Inače, vrednost kompletnog projekta iznosi milion i 270.000 dinara, od kojih Ministarstvo obezbeđuje 900.000 dinara, a rok za realizaciju je decembar ove godine.

Juzna Morava kod Vranja

Juzna Morava kod Vranja

POSLEDICE NEMARA

POSLEDNjIH godina za jug Srbije je karakteristično da, usled pojava bujičnih potoka, dolazi do izlivanja reka i poplava. Pored klimatskih promena, uzrok tome je i ljudski nemar, jer su odvodni kanali, rečice i potoci koji služe za primanje vode posle velikih padavina i njeno preusmeravanje od naselja i poljoprivrednog zemljišta ka većim rekama zapušteni i stanovništvo ih, mahom, koristi kao svojevrsne deponije – precizira Milan Vučković.

Izvor: NOVOSTI

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook