eXTReMe Tracker
Ulovljena paklara u Neretvi

Ulovljena paklara u Neretvi

By on 03/07/2013

Čapljinski ribolovac i njegovi prijatelji ostali su začuđeni ovim ulovom,  jer se radi o ribi koja nema čeljusti već ima stalno otvorena usta, okružena pipalima, a još je veće iznenađenje činjenica da ova riba nije do sada viđena ni ulovljena u Neretvi, kao ni u drugim rekama čapljinske opštine.

Paklara ulovljena u Neretvi

Paklara ulovljena u Neretvi

Tomislav Limov iz Gabele, naselja u čapljinskoj opštini u Bosni i Hercegovini uz samu granicu sa Hrvatskom, jutros je, najblaže rečeno, ostao zatečen, kad je u svojim vršama video neverovatan ulov, iako je ova vrsta ribe na spisku riba naših voda.

Naime, kad je izvukao vrše iz Neretve, Tomislav je video ribu dugu 55 centimetara, nalik jegulji, no kasnije je shvatio da se radi o ribi zvanoj paklara (lat. Lampetra fluviatilis iz roda petromyzontidae), koja se nalazi na crvenoj listi najređih svetskih riba.

Paklara iz Neretve

Prema podacima dostupnim na internetu, ova riba je živi fosil koji se već 500 miliona godina gotovo nije promenio. Danas su sve vrste paklara toliko retke, da su stavljene na “crvenu listu” akutno ugroženih životinja, i to u morskim obalnim vodama i slatkim vodama severnoameričkog kontinenta i Kanadio. Paklare nemaju čeljusti, a okrugla usta s rožnatim zubima oblikovana su za prisisavanje.

Paklara iz Neretve

Imaju jednu nosnicu, dva oka i sedam škržnih otvora. Takva usta paklarama omogućuju prisisavanje za podlogu, ali i za njihov plen. One se usnim levkom priljube uz svoje žrtve, te im sišu krv i tkiva.

Rečna paklara obično napada ribe, a hrani se i uginulim životinjama. Osim toga, paklare su poznate i po tome što deo života provode u slatkim vodama, a deo u moru.
Mnogi će se složiti sa činjenicom da ova vrsta ribe, tamo gde je ima u velikom broju, može da ostavi uaista nesagledive posledice po ostatak ribljeg fonda. I kvalitativno i kvantitativno. Pogledajte kako izgleda živa paklara, kako se hrani i kakve posledice ostavlja na ribama koje ne ubije, a koje joj uspeju pobeći.

Ipak, kod nas u Srbiji, paklara je na listi trajno zaštićenih riba, odnosno vrsta za koje važi trajni lovostaj, pa na osnovu toga u slučaju ulova paklare (i svih ostalih srodnih vrsta Lampetra) na teritoriji Srbije, a na osnovu važećeg zakonodavstva koje prati ribolov, obaveza je vratiti ih nazad u vodu.

Nikola Jovanović
glavni urednik

(Foto: Bljesak.info)

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook