eXTReMe Tracker
SKANDAL: Opština zbog Čolićevog koncerta ubila tonu pastrmke!

SKANDAL: Opština zbog Čolićevog koncerta ubila tonu pastrmke!

By on 19/01/2015

Bio sam prisutan prilkom ispuštanja vode iz jezera i lično sam video kako riba odlazi u kanalizaciju, kako pluta mrtva, objašnjava predsednik Ribolovačkog udruženja.

Novogodišnji koncert Zdravka Čolića

Novogodišnji koncert Zdravka Čolića skupo koštaokao prirodne resurse Srbije, opštinu Čajetina, Zlatiborsko jezero i riblji fond u njemu

Prilikom ispuštanja vode iz jezera na Zlatiboru zbog koncerta Zdravka Čolića za doček 2015. godine, uništeno je blizu tona ribe, koja je, umesto da bude dislocirana, završila u kanalizaciji!

Da je u ovom slučaju dara veća od mere, govori i činjenica da je Čolićev nastup u novogodišnjoj noći koštao opštinu Čajetina šest miliona dinara, a da se šteta od pomora potočne pastrmke procenjuje na dvadesetak miliona dinara.

Predsednik Ribolovačkog udruženja “Zlatibor” Nedeljko Žunić tvrdi da je svojim očima gledao kako komadi potočne pastrmke odlaze u kanalizaciju.

“Bio sam prisutan prilkom ispuštanja vode iz jezera i lično sam video kako riba odlazi u kanalizaciju, kako pluta mrtva. Skoro sva količina potočne pastrmke, koja je nizvodno odlazila iz jezera najpre u potok, pa onda u kanalizaciju, uništena je. Nešto malo ribe, možda nekoliko procenata, koja je otišla uzvodno, a to su vrlo mali komadi, spaseno je. Ribolovci su pokušali da spasu ribu, doneli smo i metalnu mrežu, koju je voda provalila” objašnjava Žunić.

Na pitanje ko je odgovoran i na koliko se procenjuje šteta, on je ovako odgovorio:

“Ne znam ja! Nemojte mene da pitate. Znam samo da je za poslednje dve-tri godine u jezero ubačeno oko 600 kilograma potočne pastrmke, bilo je tu i većih komada, ali ne znam tačno koliko ona godišnje napreduje!”
Kako se nezvanično saznaje, iako još nije utvrđena zvanična šteta, procenjuje se da bi mogla da iznosi oko 20 miliona dinara i da je iz jezera istim kanalom gde je i kanalizacija ispušteno blizu tone potočne pastrmke.
Poribljavanje jezera vrši “SPDA-Ekologik” iz Čačka. Direktor ove firme Saša Petković tvrdi da oni nisu krivi za pomor ribe.

“Mi smo krajem decembra dobili dopis od Komunalnog preduzeća “Zlatibor”, u nadležnosti opštine Čajetina, da se iz “tehničkih razloga” isprazni jezero. Pošto po zakonu moramo da se obratimo Ministarstvu poljoprivrede da bismo premestili ribu, mi smo im uputili zahtev za dozvolu za translokaciju. Procedura za dobijanje dozvole traje sedam dana. Međutim, mene su pozvali iz tog komunalnog preduzeća i rekli da ne mogu da čekaju i da će već sutra doći da prazne jezero…

Ne znam šta da vam kažem, ali mi nismo smeli da prebacujemo ribu bez tog odobrenja. Ne znam tačno u komad koliko smo ribe ubacili, to mogu da proverim sutra, ali se radi o oko 6.000 komada različitih generacija. Bilo je tu ribe i od 400 grama. Što se tiče štete, ona se obračunava na osnovu pravilnika o načinu i obračunu štete koji je u skladu sa zaštitom ribljeg fonda, pa se tako jedan komad potočne pastrmke obračunava po ceni od 2.000 do 6.000 dinara, pa vi sami izračunajte koliko je to”, kaže Petković.

Izvor: Alo, Kurir

Podsećamo tokom decembra meseca Kurir je pisao o ovome, a Ribolovački Portal preneo. Pogledajte šta su nadlešni o tome tada rekli.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Srbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook