eXTReMe Tracker
Ribolovci traže zabranu privrednog ribolova, ministarstvo ih ignoriše - Ribolov

Ribolovci traže zabranu privrednog ribolova, ministarstvo ih ignoriše

By on 08/10/2016

Ribolovački savez Vojvodine pokrenuo je peticiju za ukidanje privrednog ribolova na domaćim rekama.

Ribolovac

Foto: Pixabay – Ribolovac

Na ovo su se odlučili zbog sve većeg uništavanja reka u Srbiji i sve manjeg ribljeg fonda. Do sada su prikupili skoro 4.000 potpisa, a kako za 021 kaže predsednik saveza Dušan Jovanović ribolovci i dalje čekaju odgovor iz Ministarstva poljoprivrede kada će biti primljeni na sastanak na kom će peticija biti predana. Ribolovci traže hitnu izmenu Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda kojom bi se ukinulo postojanje privrednog ribolova na rekama Srbije.

“Peticija je spremna da se preda, mi smo ministarstvu uputili dopis šta zahtevamo, odnosno da želimo da se sastanemo sa ministrom Nedimovićem, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor. Najpre su bili izbori, pa sastavljanje Vlade, pa godišnji odmori. Pretpostavljam da sada svi rade, ali mi i dalje čekamo nekakav odgovor. Pitanje je da li će ministar uopšte naći za shodno da nas primi i sasluša”, priča Jovanović za 021.rs.

Kada je reč o Dunavu, naš sagovornik ističe da je tu stanje veoma loše, te da se riba konstantno eksploatiše. Prema Jovanovićevim rečima, privredni ribolov uništava fond, ali tu je i sportski ribolov.

“I to bi trebalo da se menja, ne mora nužno ulov biti pet kilograma, neka bude tri. Privredni ribolovci zakupe nekoliko mreža, ali uglavnom koriste više. Tu treba ribočuvarske službe da reaguju. Reke moraju da se oporave, uništavaju se već 30 godina, i ne možemo očekivati da će se stanje poboljšati preko noći. Nažalost, tendencija da će biti bolje još uvek nema. Registrovanih ribolovaca u Srbiji ima desetine hiljada, dok je privrednih ribolovaca možda nekoliko stotina, mislim da je veoma bitno šta kažu obični ribolovci, koji vide šta se događa”, objašnjava Jovanović.

Dozvole privrednim ribolovcima izdaju “Vojvodina vode”, a kako nam je rečeno za sada postoji petnaest ribolovaca koji su postali privrednici. Oni plaćaju svoju dozvolu i određeni broj mreža koji se obeležavaju. Sve ono što nema potrebnu markicu bude zapljenjeno i smatra se krivolovom.

Inače u Ribolovačkom savezu Vojvodine ističu da je ova vrsta ribolova u većini evropskim zemalja zabranjena.

“Bez zakona koji će da utegnu trenutno stanje na našim rekama ništa se neće promeniti na bolje. Prvi korak ka sprečavanju devastacije ribljeg fonda, pogotovo u Novom Sadu, nije napravljen i ja za sada ne vidim nikakvu dobru volju da se nešto povodom toga uradi u skorijoj budućnosti”, zaključuje naš sagovornik.

Pokretači peticije zahtevaju hitnu izmenu Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda kojom bi se ukinulo postojanje ove vrste ribolova na rekama u Srbiji. Kako navode, time bi se pridružili većini evropskih zemalja i kojima ovakva odluka već postoji. Naš sagovornik dodaje da je riblji fond potpuno devastiran, te da su toj slici umnogome doprineli privredni ribolovci.

Pored kolega privatnika, ribolovci smatraju da riblji fond umnogome oštećuju i ribokradice, kojih je sve više i postaju sve opasniji, o čemu je u autorkom tekstu Zorana Strike “Portal 021” pisao pre par dana, a mi takođe u potpunosti preneli taj članak. O tome možete čitati OVDE.

Autor: Zoran Strikastrika@021.rs/ Foto: Pixabay
Izvor: 021.rs

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

One Comment

  1. slobodan

    09/02/2017 at 15:31

    ukinuti privredni ribolov,postaviti kontrolore voda koji ce raditi za ocuvanje ribolovnog fonda koji nece ulaziti u dil sa krivolovcima strujasima kao sto je opste poznato da se radi koji nece tolerisati privredne ribolovce koji izlovljavaju bez obzira na velicinu samo zato sto imaju dozvolu podici svest sportskim ribolovcima jer postovanjem ribolovnih propisa obezbedice unucima uzitak ribolova pokaznjavati velike zagadjivace koji godinama beskrupulozno ubijaju vodotoke po Srbiji i jos ponesto ali mi smo zemlja bez povratka od tog posla nema nista uzmi novce i bezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook