eXTReMe Tracker
ProfiRibolovac: Kanal DTD je zagađen, zašto se ćuti?

Profi Ribolovac: Kanal DTD je zagađen, zašto se ćuti?

By on 16/08/2014

KSR Profi Ribolovac oštro je kritikovao ćutanje na njihov apel da se javno kaže da li je riba iz kanala DTD jestiva, te da li je kanal DTD zagađen.

Kanal Dunav-Tisa-Dunav

Postoje ozbiljne indicije da je kanal DTD zagađen

KSR “Profi Ribolovac” je pre nekoliko dana alarmirao javnost da je voda na kanalu DTD neprijatnog mirisa, što ih navodi na zaključak da je zagađena, kao i da se na Karašu desilo masovno uginuće ribe i rakova.

Ribočuvar Veroslav Jankulov iz Bele Crkve, nadležan i za vode u Opštini Vršac, tvrdi da je do uginuća ribe došlo usled “prevrtanja vode”, kao i da kanal DTD nije zagađen, o čemu je obavestio i pokrajinsku inspekciju za ribarstvo.

– Ribočuvar Jankulov, može utvrditi da li je riba mrtva i da voda smrdi. Ostali njegovi zaključci su u najmanju ruku glupi. Voda je zagađena. Uzrok je deo vode koja je došla iz Rumunije, a nešto, verovatno, i iz prečistača u Vršcu, tvrde u KSR Profi Ribolovac.

Oni dodaju da u Vršcu ima više od 4.000 ribolovaca i da veći deo njih ribu koju upecaju služi za svojom trpezom. Zato traže od odgovornih da kažu koji je stepen zagađenja vode, šta se preduzima po tom pitanju i da li je riba zdrava za ljudsku ishranu.

– JP “Vode Vojvodine”, koji gazduju na ovim vodama, moraju izdati saopštenje, Ministarstvo zaduženo za ekologiju takođe. Moraju se poslati stručnjaci koji rade analizu vode i ribe
da urade to profesionalno, jer ljudi odlaze i dalje na pecanje i nose upecanu ribu kući, inisistiraju u sportski ribolovci iz KSR Profi Ribolovac.

Izvor: eVrsac.rs

_______________________________________________________________________________

POVEZANA VEST 10 avgust 2014

Profi Ribolovac: Voda u kanalu DTD neprijatnog mirisa

KSR ProfiRibolovac alarmira javnost da voda na kanalu Dunav – Tisa – Dunav, između Vlajkovca i Ritiševa, ima intenzivno neprijatan miris, kao i da se ponegde pojavi i po koja mrtva riba.

Voda u kanalu DTD neprijatnog mirisa

Voda u kabalu DTD je, primetno, neprijatnog mirisa

– Ovim pozivamo nadležne da izdaju saopštenje u kakvom je stanju voda i šta se dešava sa ribom na Karašu i na kanalu DTD, saopštio je KSR Profi Ribolovac.

Ovo udruženje ribolovaca pre par dana alarmiralo je javnost o mogućnoj zagađenosti Karaša, jer se desio pomor velikog broja riba i rakova kod mosta između Vojvodinaca i Dobričeva.

Izvor: eVrsac.rs

_______________________________________________________________________________

POVEZANA VEST 15 avgust 2014

Da li je jestiva riba iz kanala DTD?

KSR Profi Ribolovac iz Vršca zatražilo je da se javno saopšti da li je riba iz kanala DTD i pritoka jestiva, da li je voda zagađena i, ako jeste, u kom stepenu.

Ovaj zahtev je upućen jer se JP “Vode Vojvodine”, preduzeće nadležno za ove vode, još uvek nije zvanično oglasilo povodom nedavnog uginuća rakova i ribe na reci Karaš kod Dobričeva, niti zbogsmrada koji se širi kanalom DTD i pritokama, a na koje sportski ribolovci svakodnevno ukazuju.

Da li je riba iz kanala DTD jestiva ?

Ko će dati odgovor: Da li je riba iz kanala DTD jestiva ?

Zbog realne zabrinutosti ribolovaca, portal evrsac.rs zatražio je odgovore od Jelene Popović, pokrajinske inspektorke za ribarstvo. Ona kaže da je u svakodnevnom kontaktu sa ribočuvarom Veroslavom Jankulovim, nadležnim i za vode na teritoriji Opštine Vršac.

Jankulov ju je izvestio da je, po prijavi ribolovaca i meštana okolnih sela, obišao mesta uginuća ribe. Konstatovao je da je uzrok “prevrtanje vode usled vremenskih prilika”. Nije konstatovao nikakvo zagađenje. Da jeste, bili bi pozvani inspektori za zaštitu životne sredine, izgleda jedini nadležni za ovaj problem.

Inspektorka Popović je rekla da inspekcija za ribarstvo nije nadležna da uzorkuje ribu i vodu, jer je aktuelni zakon, nekako, “zaobišao” otvorene vode. Takođe, veterinarska inspekcija jeste nadležna za proveru ribe, ali samo na ribnjacima, ne i u otvorenim vodama. Za zagađenja, nadležna je inspekcija za zaštitu životne sredine, koja dolazi po pozivu ribočuvara, odnosno inspekcije za ribarstvo.

Zaključak je jednostavan – sve što radite na otvorenim vodama, čiju proveru ispravnosti je zakon “zaobišao”, radite na sopstvenu odgovornost, bilo da je u pitanju ribolov, konzumiranje ribe ili kupanje. Ali, obavezno platite dozvole za ribolov da ne bi bili drastično kažnjeni.

Izvor: eVrsac.rs

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook