eXTReMe Tracker
Prijava „Veternici“ zbog pomora riba u Aleksandrovačkom jezeru

Prijava „Veternici“ zbog pomora riba u Aleksandrovačkom jezeru

By on 10/01/2013

10. januar 2013

Slučaj pomora riba u Aleksandrovačkom jezeru dobilo epilog, tri nedelje nakon pomora. I odgovor: Ko je krtiv za pomor riba u Aleksandrovačkom jezeru?

VRANJE
/BEOGRAD – Inspekcija Ministarstva prirodnih resursa podnela je danas  prijavu protiv Asocijacije Veternica – Vlasina iz Leskovca, zbog pomora ribe u Aleksandrovačkom jezeru.Kako se navodi u saopštenju, do uginuća ribe došlo je 20. decembra 2012. godine, a na celoj odleđenoj površini jezera bili su uginuli primerci šarana, soma, belog amura, belog tolstolobika, deverike, babuške i po jedan bucov i klen.

Detaljnom kontrolom inspektori su utvrdili  da dotok vode u jezero ne postoji i da u blizini nema zagađivača, kao i da se iz zaleđenog jezera naziru primerci uginule krupnije ribe i riblje mlađi, kojima nije dozvoljeno poribljavati jezero.Poribljavanje je vršeno ribljom mlađi šarana i deverike, tako da je prisustvo bilo koje druge vrste riba neočekivano. Na osnovu toga, dodaje se, može se zaključiti da su pojedine vrste riba ubačene u jezero suprotno programu upravljanja i Zakonu o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda. U ranijim izjavama  nadležni iz „Veternice“ su ukazivali na ovaj problem tvrdeći da su ove ribe naknadno ubačene u jezero i da nisu bile deo plana poribljavanja. Gotovo čitav riblji fond stradao je u pomoru riba pre dvadesetak dana, a leševi svih riba još uvek nisu uklonjeni ni iz jezera ni sa obale.

Izvor: JugMedia

_______________________________________________________________________________

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

_______________________________________________________________________________

Podsetimo se redosleda događanja:

20. decembar 2012

Pomor riba u Aleksandrovačkom jezeru

VRANJE – U zaleđenom Aleksandrovačkom jezeru kod Vranja došlo je do velikog pomora riba. U Vranju se pretpostavlja da je do uginuća došlo zbog nedostatka kiseonika ispod leda, ali u ribolovačkoj asocijaciji „Veternica“ iz Leskovca negiraju odgovornost.

Iako nedavna afera ešerihije koli u Aleksandrovačkom jezeru još nije dobila epilog, nova ekološka katastrofa koja je izazvana današnjim pomor riba izazvala je paniku u javnosti.

U toku popodneva primećen je veliki pomor riba na jezeru, mrtve ribe plutaju jezeroma, a velika količina je i na obalama. Prema prvim predpostavkama riba se ugušila ispod leda.

„Nedostatak kiseonika je moguć razlog velikog pomora jer sloj leda dovoljno je debeo da se kamenom jedva može razbit“, smatra Rade Vasiilev iz „Zelene mreže“. Na terenu je danas izašla i  veterinarska inspekcije, koja je najavila da će preduzeti sve potrebne mere kako bi se sprečilo raznošenje mrtve ribe.

Iako su se prvobitno svi složili da je najverovatniji uzrok nedostatak kiseonika, iz asocijacije „Veternica“ iz Leskovca koje od 2001. godine gazduje vodama Pčinjskog okruga, kažu da su ribe i voda poslati na uzorkovanje u  Kragujevac i podsećaju da su led lomili prošlog petka tako da je mogućnost gušenja riba minimalna.

Bojana Veličkov, zamenica gradonačelnika Vranja, kaže da će lokalna vlast sutra doneti odluku, kako će dalje postupati po ovom pitanju.

„Mi još uvek očekujemo analize iz Beograda, bojim se da rezultati tih analiza mogu biti presudni u donošenju nekih odluka o budućnosti jezera, kaže Bojana Veličkov.

21. decembar 2012

Ko je kriv za pomor tone ribe u Aleksandrovačkom jezeru?

VRANJE – U zaleđenom Aleksandrovačkom jezeru kraj Vranja je, po prvim procenama, uginulo oko tone ribe, ali još je neizvesno ko je odgovoran za ovu ekološku katastrofu i zbog čega je, možda, stradao celokupni riblji fond.

Uzorci vode i ribe poslati su Prirodno matematičkom fakultetu u Kragujvcu na analizu, a u međuvremenu se kalkuliše sa bočnim rezultatima i sa krivicom, pa ima i indicija da će se zatražiti oduzimanje nadlženosti ribarskoj Asocijaciji “Veterenica-Vlasina” iz Leskovca, zadužena za ribolovišta na jugoistoku Srbije.

“Raspolažemo analizama Veterinarske stanice u Vranju koje pokazuju da ribe nisu bile zaražene, ali su, istovremeno, u vodi pronađene alge koje troše veliku količinu kiseonika. S druge strane, jezero je zaleđeno, pa je normalno da su ribe ostale bez kiseonika. Ukoliko to i druge institicije potvrde, zatražićemo da se asocijaciji iz Leskovca oduzme nadležnost nad celim Pčinjskim okrugom”, rekao je za agenciju Jugmedia jedan od vranjskih zvaničnika.

U pomenutoj asocijaciji tvrde, međutim, da je bilo dovoljno vazduha za ribe i da će u ovom slučaju biti posla i za inspekcijske organe.

“Pitanje za inspekcijske organe je – ko je u jezeru gajio amure i tostolobikove, zakonom zabarnjene u tim vodama, a što se leda tiče, na jezeru je kora od pola milimetra, koju smo razbijali prošle nedelje. Ribe su imale vazduh jer je priobalni pojas vode nezaleđen”, tvrdi Nenad Đorđević iz Asocijacje “Vetrenica-Vlasina”.

U Aleksandrovačkom jezeru je pomor tone i po ribe zabeležen i 2008. godine, a leskovačka asocijacija je brigu o jezeru preuzela 2000. godine.

Aleksandrovačko jezero našlo se u centru pažnje i pre nekoliko meseci kada je utvrđeno da je prepuno bakterija fekalnog porekla, ponajviše ešerihijom koli. Na taj slučaj još nije stavljena tačka, mada su analize pokazale da ribe nisu bile zaražene bakterijima.

Obale jezera pobelele su od ugunlih riba, koje ribočuvari, po upustvima, prikupljaju i deponuju. Kada se jezero odledi znaće se, zapravo, prave razmere katastrofe, budući da se sumnja da živih riba nema više u vodi.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook