eXTReMe Tracker
Presečinska bara kroz sva godišnja doba - iz ptičje perspektive - Ribolov

Presečinska bara kroz sva godišnja doba – iz ptičje perspektive

By on 01/11/2016

Presečinska bara, locirana u selu Presečina desetak kilometara od Leskovca ka Vučju – po kome i nosi naziv, nastala je u drugoj polovini pedesetih i početkom šezdesetih godina dvadesetog veka, kao akumulacija koja će godinama služiti kao izvor navodnjavanja plantaža u posedu kombinata Porečje iz Vučja. Od ribljeg fonda dominantni su štuka i babuška, poseduje i određen broj jedinki šarana – koji se ovde uspešno mresti ali ne može značajnije da opstane pre svega zbog štuke, potom, nezaobilaznih sunčica i krupnih belica, ali svoje prisustvo pokazuje i bodorka. Cverglana nema. Nekada je ovde, pored navedenog, kao riblji fond obitavao i amur, tolstolobik i deverika, a tokom devedesetih i početkom dvehiljaditih, ova voda je bila i takmičarska, gde je okupljala takmičare iz okruga i regiona.

Presečinska bara preko leta

Babuška sa Presečinske bare upecana na feeder

Pogodna je za sve tipove ribolova. Od klasičnog plovkarenja, preko match i feeder tehnike, pa sve do varaličarenja i klasičnog dubinskog šaranskog ribolova.

Ovaj revir ima i branu, odlivni kanal i ventil za ispuštanje vode pa i pored svoje relativno male površine (oko 2,2 ha), poseduje i karakteristike manjeg jezera i stoga nemali broj kolega ovu vodu zove još i Presečinsko jezero.

Tokom rata 1999. godine, zbog sigurnosti po meštane i sela Presečine u celini, ova voda koja bi uz samo malo pažnje mogla imati i karakteristike revira, je bila gotovo potpuno ispuštena, pa je to bio zaista veliki udarac na biodiverzitet i riblji fond ove vode, nakon koga se – uz još nekolicinu iznuđenih preventivnih ispuštanja usled havarije na brani, ali i onih iz obesti – apsolutno bespotrebnih, više nikada nije u potpunosti oporavila, u pogledu raznolikosti ribljeg fonda koji je posedovala pre dvadesetak godina. Naravno i krivolov je, takođe, jedan od značajnijih činoca zašto je to tako.

Jesen "Presečinu" boji posebnim bojama

Štuka sa Presečinske bare iz kategorije 3+

Sada se na ovoj vodi peca pretežno štuka, u mesecima ili bolje rečeno danima tokom godine kada je aktivna. Tokom godine peca se i belica, bodorka i babuška koje ima u solidnom broju i kvalitativno i kvantitativno.

Jedno od mojih omiljenih mesta za ribolov, ali i odmor. Nalazi se na nadmorskoj visini od par desetina metara, okružena brdima, plantažama i privatnim posednima, udaljena svega desetak kilometara od gradske vreve, ali deluje netaknuto i odiše mirnoćom kao da je stotinama kilometara daleko od “ljudi”.

Idealna za par sati resetovanja nakon haotične radne nedelje. Nimalo laka voda za ribolov, ali priroda i okruženje nadomesti sve ono što u samom ribolovu omane.

Preko leta, kada zasija punim sjajem zaista očaravjuće mesto. Pored ribolova, pruža mogućnost  i porodičnog boravka, što veliki broj ljudi i upražnjava. Samo kada bismo svi zajedno tokom leta, kada je ova voda najviše i posećena, poveli računa o čistoći i svoje otpatke nosili sa sobom pri povratku – ovo bi zaista bio raj na zemlji, od čeka zaista nije daleko.

U periodu sa dosta vlage (tokom proleća i jeseni), Presečina je nemilosrdna zbog strukture zemljišta koje je najvećim delom vinogradarska crvenica (glina). Pozna jesen ponekad na Presečini zna da napravi i zamku u onim danima kada su varijacije između jutarnje i dnevne temperature velike, pa kada tokom dana osetno otopli  u odnosu na jutarnji mraz i kada  ujutru smrznuta vinogradarska glina – tokom najtoplijeg dela dana dobije strukturu živog blata. Zato, ko krene kolima do vode krajem oktobra i tokom novembra – rizikuje da pored vode i ostane ili se moli Bogu da naiđe neko terensko vozilo koje će pomoći pri savladavanju “glinenih uspona”. I to je Presečina. Priča koja se priča 365 dana. Zato je i specifična, a zato je i volim. Nikad ista, uvek nepredvidljiva, trajno očaravajuća.

Nezaboravna su jutra sa maglom koja može nožem da se seče i koja se ne razilazi do podneva. Početak novembra je upravo takav.

A evo kako je tog dana izgledalo na licu mesta:

Ja vam, poštovane kolege – foto galerijom koja sledi i koju sam bezmalo stvarao godinu dana, a koju sam napravio dronom, predstavljam samo deo onoga o čemu sam vam ispred govorio i na fotografijama (pravljenim par godina unazad) pokazao. Presečinu, iz perspektive kakvu (sem pilota sportskih aviona) niko od kolega ribolovaca koji ovu vodu vole i na nju rado odlaze na pecanje ili odmor, do sada nije video. Naravno, to je prilika i da se kolege širom Srbije upoznaju sa ovom vodom sa juga naše zemlje. Ja ću se potruditi da, što je pre moguće, bude gotova i video prezentacija ove vode, a do tada, uživajte u fotografijama koje su svakako najava video priče, koja će trajati nekoliko minuta, a koja je nastajala skoro godinu dana – kako bi u potpunosti prikazala ovu vodu, sagledavši je iz svakog ugla i u svim godišnjim dobima.

Zima (2015/2016)

Proleće (2016)

Leto (2016)

A Presečina je samo jedna od nekolko zaista vrhunskih stajaćica u okolini Leskovca, koje će takođe dobiti priču kakavu zaslužuju, jer je svaka od njih specifična na svoj način.

Nikola Jovanović
glavni urednik

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook