eXTReMe Tracker
Poribljavanje reke Studenice

Poribljavanje reke Studenice

By on 15/10/2013

Najčistija reka na teritoriji Kraljeva, Studenica, od danas je bogatija za 5000 jedinki potočne pastrmke starosti dve i više godina. To je uradio, korisnik ribolovnog područja Srbija Jugozapad, “PLUS SPORT” iz Kraljeva. Riba je nabavljena iz jedinog registrovanog repro centra, iz mesta Braduljice kod Ivanjice, a dopremljena je specijalizovanim vozilom u kontejneru koji je bio priključen na izvor kiseonika, tako da je svih 5000 jedinki dopremljeno i ubačeno u Studenicu bez oštećenja i  u jako dobroj kondiciji, saopštio je tom prilikom republički insprektor za ribarstvo, Dragan Nićiforović.
Ivan Lazović, direktor ribarskog područja “Srbija Jugozapad – deo”, predstavio je i trogodišnji plan poribljavanja na ovm ribarskom području. Inače, podsetimo plan i program očuvanja ribljeg fonda izrađuje se na deset godina, koje je obaveza svakog korisnika u Srbiji, i dužan je da ga se striktvo pridržava.

Sve je to lepo i svaka čast na tome, ali na kraju ovog priloga je izrečena druga krajnost srpskog zakonodavstva, koja u najmanju ruku treba da zabrinjava.
A to je nemogućnost poribljavanja reka južno od Dunava ni jednom drugom autohtonom vrstom riba, sem pastrmkom, jer na toj teritoriji (južno od Dunava) ne postoje zakonski repro centri ni za jednu vrstu ribe, sem pastrmke (a i za pastrmku je jedini ovaj kod Ivanjice). Kako je ZAKONOM zabranjeno poribljavanje reka (južno od Dunava) ribom koja se proizvede u reprocentrima na teritoriji Vojvodine, srpsk vode PO ZAKONU ne mogu biti poribljene.
Šta reći a ne zaplakati ?!?
PA JEL VOJVODINA JOŠ UVEK U SASTAVU OVE DRŽAVE, ILI NIJE?
Ako jeste, gospodo zakonodavci, MENJAJTE ZAKON u tom delu, a ako nije, TO NAM RECITE !!!
A onda otvorite repro centre na teritoriji na kojoj ih PO ZAKONU nema, a trebalo bi.
Cena ribolovačke dozvole finansira dobar deo takvog projekta gospodo ZAKONODAVCI.

Još jednom, BRAVO za PLUS SPORT iz Kraljeva.

Nikola Jovanović
Glavni urednik

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook