eXTReMe Tracker
Pomor ribe u Užicu izazvao titan-dioksid. Otkriven uzrok pomora u Užicu ?

Pomor ribe u Užicu izazvao titan-dioksid !

By on 16/09/2016

UŽICE – Titan-dioksid uzrok je pomora ribe u Đetinji i promene boje reke pre 10 dana, saopštio je danas Zavod za javno zdravlje Užice, koji je ispitao uzete uzorke.

Užice: Reka Đetinja

Foto: Sanja Ćurčić

“Titan-dioksid predstavlja beli pigment, odnosno aditiv koji se koristi u proizvodnji svih vrsta boja, namaza i lakova odnosno u proizvodnji građevinskih materijala takve vrste. To nedvosmisleno govori da je došlo do izlivanja određenih vrsta boja odnosno takvih materijala koji u sebi sadrže ovu supstancu”, rekla je novinarima članica Gradskog veća Dunja Đenić.

Ona je dodala da svako narušavanje prirodnih sistema dovodi do određenih posledica koje za sobom nose i pomor ribe, a svako vanzakonsko izlivanje nedozvoljenih koncentracija i materija u otvorene vodotokove može dovesti do poremećaja statusa životne sredine, odnosno do ugrožavanja flore i faune koja se u njoj nalazi.

Republički ekološki inspektor je naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova da podnese krivičnu prijavu protiv NN lica za krivično delo zagađenja životne sredine.”Za to krivično delo je po krivičnom zakoniku Republike Srbije predviđena zakonska kazna i do pet godina zatvora. To u praksi znači da će sada inspekcijske službe MUP – a u koordinaciji sa našim službama, na prvom mestu sa komunalnom policijom pokrenuti opsežnu istragu i nadamo se, vrlo skoro identifikovati pojedince ili institucije koje su dovele do ovoga što se desilo”, kazao je Nemanja Nešić zamenik gradonačelnika Užica.

On tvrdi da neće biti nedodirljivih i zaštićenih kao i da će rukovodstvo grada Užica iskoristiti sve zakonom predviđene mogućnosti da se obračuna sa svima onima koji zagađuju životnu sredinu.

Izvor: Tanjug

Ovo verovatno nije prvi slučaj trovanja Đetinje ovom supstancom. Očigledno je isti uzrok i prethodnog (nedavnog) “bojenja” ove reke, o čemu smo takođe izveštavali.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook