eXTReMe Tracker
Pobuna ribolovaca: Namešteno gazdovanje vodama ?!? - Ribolov

Pobuna ribolovaca: Namešteno gazdovanje vodama ?!?

By on 14/01/2016

Pobuna ribolovaca: Namešteno gazdovanje vodama na osnovu novog konkursa o podeli voda ?!?
Zajednica organizacija ribolovaca tvrdi da oni treba da upravljaju Zapadnom Moravom, Limom i Drinom, a ne privatnik.

UŽICE – Zajednica organizacija rekreativnih i sportskih ribolovaca, koja broji više od 3.500 članova iz Užica, Požege, Arilja, Kosjerića, Ivanjice, Bajine Bašte, Ljubovije, Čačka, Lučana i Gornjeg Milanovca, veruje da je došlo do nameštanja prilikom izbora gazdovanja vodama iz sliva Zapadne Morave, Lima i Drine, koje je pripalo privatnom preduzeću iz Prijepolja.

Ribolovci sumnjaju u nameštanje konkursa o dodeli (podeli) voda

Ribolovci sumnjaju u nameštanje konkursa o dodeli (podeli) voda

Na konkursu koji je objavilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine za ustupanje na korišćenje ribarskog područja „Zapadna Morava“, 19. novembra prošle godine javila su se dva kandidata, i to pomenuta zajednica, koja predstavlja 10 opština, i privatno preduzeće iz Prijepolja.

– Konkurs su pratile očigledne neregularnosti, koje se najpre ogledaju u naknadno određenoj bodovnoj listi koja je doneta na sastanku komisije održanom 30. novembra i do okončanja konkursa nije nam bila poznata. Mi smo dokumentaciju predali poštom baš na taj dan. Takođe, sporna je i odluka o izmeni konkursa kojom je rok za prijavu produžen za 14 dana, ali ni u ovoj odluci od 2. decembra nije objavljena bodovna lista, kao ni na zvaničnom sajtu ministarstva – navodi se između ostalog u saopštenju zajednice „Zapadna Morava i Drina“.

Ministarstvo - Ne vrsite pritisak– Komisija je 4. januara ove godine donela odluku da se ribarsko područje Zapadna Morava, na osnovu očigledno neobjektivnog, neprincipijelnog, pogrešnog i očigledno pristrasnog stava konkursne komisije, ustupi na korišćenje u narednih 10 godina privatnom preduzeću iz Prijepolja, koje je, prema podacima iz APR, osnovano sa 5.000 dinara osnivačkog kapitala i registrovanom delatnošću – botaničke bašte i zoo-vrtovi.

Odluka još nije pravosnažna i zajednica je uložila prigovor nakon uvida u konkursnu dokumentaciju, kada su uočili da su u svemu ispunili više kriterijuma.
– Našli smo i dokaze da je drugom kandidatu bodovna lista bila unapred poznata, što ga je stavilo u povlašćeni položaj prilikom bodovanja, posebno materijalno-tehničkih sredstava. Između ostalog, povećanje ribljeg fonda planira kroz čuvanje prirodnog mresta riba, koje praktično ne postoje! – saopštila je Zajednica.

Oni upozoravaju da su dva privatnika, koja su u prethodnom periodu gazdovala ovim vodama, dovela do uništenja ribljeg fonda i da od 2008. nije bilo poribljavanja.

Izvor: Kurir

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

2 Comments

 1. NEMOGU VISE

  02/04/2016 at 18:59

  URADITE JEDNOM KONKURS TRANSPARENTNO, DA SE VISE NE BRUKAMO.

  PA, DA LI JE MOGUCE DA SE FIRMA OTVORI JECE, A DA KONKURISE ZA VODE SUTRA.

  ITALIJANI NA SICILIJI, BI NAM POZAVIDELI.

  • Ribolovački Portal Srbije

   Ribolovački Portal Srbije

   03/04/2016 at 08:24

   Apsolutno se slažemo.
   I da zlo bude veće, njima (takvim firmama) se ustupaju na upravljanje (korišćenje) ribolovna područja i vode onih koji su bili jedni od boljih korisnika u Srbiji.
   Pa se nameće pitanje, kome u Srbiji smeta kvalitetno gazdovanje vodama ?!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook