eXTReMe Tracker
Odlukom Ustavnog suda ukinuta obavezna članarina uz ribolovačku dozvolu

Odlukom Ustavnog suda ukinuta obavezna članarina uz ribolovačku dozvolu

By on 11/10/2013

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja

U važećem Zakonu o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, Odlukom Ustavnog suda od 14.03.2013.godine, prestala je da važi odredba, da godišnja dozvola za rekreativni ribolov važi uz člansku kartu ribolovne organizacije.
Po informaciji i pisanju jednog od kolega, koji je pritom i Predsednik jednog relativno mladog udruženja, odluka je doneta nakon podnete inicijative od par korisnika ribolovnih područja Srbije (a verovatno pod pritiskom njihovog članstva), sa krajnjim ciljem da se skine ”namet” od 400,00 pa sve do 900,00 dinara (koliko je negde bilo za ovu odinu) za obaveznu članarinu (koja ostaje udruženjima) a da se smanjenjem cene, poveća ukupni broj ribolovaca koji će plaćati iznos od 6000,00 dinara korisnicima (jer njima od te sume ostaje ogroman deo, kada se odbije PDV i naknada za korišćenje područja koja iznosi dodatnih 10%.
Šta se time dobilo i koji je krajnji efekat?
Sa jedne strane, imamo situaciju, da će ribolovac moći da kupi dozvolu (od već u “Službenom glasniku RS”, br. 82/2013 objavljenih 6.000,00 dinara, o čemu smo takođe pisali) a da nije više u obavezi da bude i član nekog udruženja, i sa druge,imamo skoro bezizlaznu situaciju po udruženja i klubove koji će kao nosioci ribolovnih aktivnosti biti uskraćeni za osnovni deo prihoda od kojih žive i rade.
Korisnici uglavnom daju udruženjima neki procenat u vidu rabata za prodaju dozvola. Sada, taj rabat TREBA DA SE UVEĆA za iznos koji je predstavljao članarinu, da bi sve ostalo po starom. Međutim, hoće li korisnici i udruženja uspeti da postignu dogovor ostaje da se vidi. Članarina je kategorija koja predstavlja osnov sticanja sredstava za rad mnogih drugih pa i ribolovnih udruženja gradjana. Ona treba da bude razumna (trebalo bi) a da članovi koji je izmire imaju i određene pogodnosti u udruženju (prodaja dozvole na više rata, mogućnost učestvovanja na takmičenjima, izletima, drugim manifestacijama udruženja i slično ali i aktivniju ulogu u donošenju odluka udruženja kao i aktivnije učešće kada je pre svega monitoring u pitanju.)
Jasno je k’o dan da su cene dozvola (a pogotovu uvećane za cenu članarine) previsoke, i generalno nezadovoljstvo zbog stanja na našim vodama je apsolutno opravdano.
Ovih dana objavljen je Nacrt novog Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, na sajtu Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.
Nacrt novog zakona možete pročitati i skinuti OVDE.
Ostaje nada, da će se nakon javne rasprave usvojiti značajne izmene kojima se predviđaju izuzetno velike obaveze korisnika ribolovnih područja, pre svega po pitanju namenskog ulaganja sredstava dobijenih od prodaje dozvola, monitoringa voda, načina rada ribočuvara i još mnogo toga drugog.
Eto prilike za sve ribolovne organizacije, ribolovne medije, i sve ostalie činioce, uključujući svakako i, više ili manje organizovane ribolovce, da se oglase i učestvuju u javnoj raspravi, jer je to možda, i za sada, jedino mesto gde se može nešto KONKRETNO učiniti, i uopšte način na koji se to može činiti.
NARAVNO, neće biti ni lako ni brzo, ali se od nekud mora početi.

Nikola Jovanović
Glavni urednik

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

3 Comments

 1. COje

  12/05/2016 at 20:40

  pitanje: Na pecanje idem 1-2x mesečno obično kad ne radim subotom,
  preskupa mi je godišnja dozvola mislim da je ne mogu iskoristiti jer obično odem na neko komercijalno jezero. Ali kad bi naprimer otisao na Savu da pecam, gde da kupim dozvolu za jedan dan ili je pravilo kada dodje kontrola da platim dozvolu. Da li neko zna detalje po novom zakonu?

  • Ribolovački Portal Srbije

   Ribolovački Portal Srbije

   16/05/2016 at 22:35

   Poštovani kolega,
   dnevnu dozvolu koja važi jedan dan, ili višednevnu (koja ima rok trajanja do 7 dana), kupujete kod nadležnog korisnika RP na kojem pecate. Isto važi i za doplatne dozvole, s tim što ona (doplatna dozvola) važi samo na određenom zaštićenom području za koji je kupljena.
   To je određeno Članom 41. “Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda“.
   Jedinstvenu dnevnu dozvolu možete kupiti i na licu mesta kod ribočuvara, koja, po Pravilniku koji to propisuje, košta 1000 dinara. Međutim, obzirom da u zemlji Srbiji zakone tumači ko kako stigne, najsigurnije Vam je (kada krećete u ribolov gde Vam je potrebna jedinstvena republička dozvola za bavljenje rekreativnim ribolovom), da je dan ranije kupite kod nadležnog korisnika, ili ovlašćenog distributera.

   OVDE možete pogledati i sva ostala zakonska rešenja i podzakonske akte kojima je regulisana oblast ribarstva.

   Srdačan pozdrav i bistro !

 2. stevan011288

  12/10/2013 at 10:53

  opet puno para za NISTA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook