eXTReMe Tracker
Odgovor Ribolovačkog saveza Vojvodine pokretu Bosut

Odgovor Ribolovačkog saveza Vojvodine pokretu Bosut

By on 06/12/2013

Poslednjih meseci smo bili svedoci ne baš prijateljskog odnosa na relaciji Ribolovački savez Vojvodine – nevladina organizacija pokret Bosut. Tačnije, nevladina organizacija pokret Bosut – Ribolovački savez Vojvodine.

Dejan Bulatović - Zelena ekološka partija

Dejan Bulatović – Zelena ekološka partija, na sednici SO Šid

Sve je izgleda počelo i ranije, ali nekako postalo očigledno maja ove godine, kada je pokret Bosut izdao saopštenje da je njihovom predsedniku gospodinu Dejanu Bulatoviću zaprećeno smrću, a kao razlog navedena njegova aktivnost na sprečavanju krivolova na rekama Bosut i Studva, te da je kao takav verovatno stao na put nekima kojima ta borba baš i ne ide u prilog, a kao organizatora naveo Ribolovački savez Vojvodine, čiji rad u suštini i proziva.

Sukobi su nastavljeni tokom leta, nizom saopštenja pokreta Bosut o napadu na članove Zelene patrole, usled obavljanja svojih dužnosti. Ponovo osuđujući Ribolovački savez Vojvodine, kao i sam čin napada na članove Zelene patrole, što je svakako i bilo za osudu, a što smo mi preneli na našoj oficijelnoj FB stranici.

Sve je kulminiralo prethodnih dana, kada je odložen, po pisanju pokreta Bosut, tradicionalni Bosutski KUP. I to ne jednom, već tri puta. Prvi put su kao razlog odlaganja navedeni tehnički razlozi zbog smrtnog slučaja koji je pokret Bosut imao. Za poslednje, treće odlaganje  ( u svega nekoliko dana) okrivljena strana, ponovo Ribolovački savez Vojvodine, za koju se ovaj put tvrdilo da pokušava zahtevom za  prijavljivanje takmičenja i posedovanjem zvaničnih dozvola  izdatih od strane RSV, u stvari samo da naplati održavanje KUP-a, što im po mišljenju pokreta Bosut nije u nadležnosti. A ceo slučaj je dobio epilog u lokalnom parlamentu SO Šid, gde je oštro osuđen rad Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Kako smo i tada ostali uskraćeni za “reč druge strane”, pokušali smo da dođemo do zvaničnog stava RSV, bar po ovom poslednjem pitanju na relaciji pokret Bosut – RSV.

Ribolovački Savez Vojvodine

Ribolovački Savez Vojvodine

I uspeli.

Dobili smo dopis i njihov stav po ovom pitanju, koji vam prenosimo u celosti, kako bi ste se upoznali i sa stavom druge strane, iz više razloga.

Prvo, kako ne bi ostali uskraćeni za mišljenje Ribolovačkog saveza Vojvodine kada je u pitanju njihov odnos na relaciji RSV – pokret Bosut i odlaganje Bosutskog KUP-a, koji do sad nije javno izrečen, a drugo, zbog našeg dobro poznatog stava, da ne želimo da se stavljamo ni na čiju stranu, već da vas informišemo o detaljima i činjenicama, prozivajući sve ono što nije dobro kada su u pitanju rad svih ribolovačkih saveza, asocijacija, udruženja, ribolovačkih službi, ribočuvara i kolega ribolovaca, ali i hvaljem istih kada to zasluže. Nažalost, još uvek je više raloga za ovo prvo.

 _____________________________________________________________________________

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

_____________________________________________________________________________

Prenosimo vam dopis RSV u celosti:

Tradicionalno takmičenje po treći put nije održanao !!! Pitanje je kako je onda tradicionalno kada se nikada nije ni održalo, i kakvo je to takmičenje koje organizuje izvesna nevladina organizacija za zaštitu životne sredine.

Gosp. Bulatović je uvek pun iznenađenja i izuzetno hrabar čovek čim se “nikad i nikog ne plaši” a mislimo da se ne plaši ni zakona, koji uredno već treću godinu pokušava da zaobiđe. Zakon jasno propisuje da svako takmičenje mora biti prijavljeno korisniku RP i da svaki ribolovac mora imati dozvolu za rekreativni ribolov. Bulatović nas tera da kršimo Zakon što je za nas neprihvatljivo. Ako sva druga Udruženja, članovi RSV poštuju ove Zakonske odredbe nema razloga da ovu simboličnu sumu ne uplati jedna nevladina, izgleda, neorganizacija.

   Osim toga, ako pogledamo Zakon o sportu, ni jedno takmičenje, ne može se održati bez nadzora stručnog licenciranog lica. Organizator snosi odgovornost za primenu ove zakonske obaveze za koju je propisana vrlo visoka novčana kazna. Očigledno hrabri Bulatović nije upućen ni u Zakon o sportu.

   Kuknjava o uništenom Bosutu je ponovo neutemeljena pretpostavka dotičnog gospodina. Na Bosutu, svakako, ima ribokradica. Ni manje ni više nego na drugim ribolovnim vodama. Sa njima se do sada ni jedan upravljač voda u Srbiji  nije izborio, pa ni RSV.  Poznat nam je rad ove organizacije  koja na jednom kafanskom sastanku priziva SMRT Ribolovačkom savezu Vojvodine, Nacionalnom parku Fruška gora i drugim upravljačima, kao da je zanat učio od Bin Ladena. Posedujemo ovaj video snimak. Poznato nam je pokušaj da Zakon uzme u svoje ruke i ribolovcima proda šarene papire kao dozvole za ribolov u cilji sticanja protiv zakonitog prihoda. Naravno da je par lakovernih ribolovaca moralo da, prilikom zvanične ribočuvarske kontole, kupi regularne dozvole koje je propisao zvanični državni organ.

   Umesto saradnje dve organizacije, Bulatović stalno potencira nekakve bespotrebne sukobe sa RSV. Mislimo da bi bilo vreme da se konačno upoznamo i porazgovaramo o zajedničkoj zaštiti ove reke.

RSV

_____________________________________________________________________________

Da li će ovo smiriti odnos na relaciji nevladina organizacija pokret Bosut – Ribolovački savez Vojvodine, ili još više stvoriti jaz između njih, pokazaće vreme koje je pred nama. Ovaj odgovor RSV ukazuje da bi moglo biti ovo prvo. U svakom slučaju ima mesta razgovorima, što je prvi uslov za dobru saradnju, koja bi bila na svestranu korist.

Nadajmo se da će tako i biti.

Nikola Jovanović
Glavni urednik

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook