eXTReMe Tracker
Novogodišnja nagradna igra 2015: Podeljene nagrade dobitnicima - Ribolov

Novogodišnja nagradna igra 2015: Podeljene nagrade dobitnicima

By on 28/01/2016

Poštovane kolege, prijatelji i simpatizeri Ribolovačkog Portala Srbije, učesnici u tradicionalnoj novogodišnjoj nagradnoj igri, a posebno dobitnici jedne od nagrada, obaveštavamo vas, da je ovogodišnja novogodišnja nagradna igra (2015) i formalno završena – slanjem nagrada svim dobitnicima.
Kako onima koji su plasmanom u TOP 10, na osnovu glasova publike osvojili jednu od utešnih nagrada, tako i slanjem glavne nagrade pobedniku – Saši Daniloviću iz Kragujevca koji je, ispostavilo se, drugu godinu zaredom imao najkvalitetniju fotografiju po svim traženim elementima.

Kragujevac

Saša Danilović (Šaran “divljak” 9,5kg; Mesto i voda ulova: Smederovo – Dunavac)

Po rezoluciji, čistoći i kompoziciji same fotografije, odnosu prema ulovu, ambijentu, i svim ostalim elementima koje dobru fotografiju čine dobrom.

Tesna borba, do poslednjeg trenutka (kada je u pitanju odluka žirija o pobedniku), vodila se između kolege Danilovića i mladog kolege Srđana Tomića, čija je fotografija (br. 14) , takođe, ispunjavala sve uslove za pobedu.

Šaran, oko 5kg upecan dubinskom metodom u jezeru "Beli Bager"

Srđan Tomić  (Šaran oko 5kg upecan u jezeru “Beli Bager”)

Kako je pobednik mogao biti samo jedan, odluka je, jednoglasno, “pala” na kolegu Danilovića.

Kada se dve, po kvalitetu – potpuno jednake fotografije, po svim elementima, nađu u konkurenciji za pobedu, nešto mora da odnese prevagu. To su obično najsitniji detalji, koji i ne moraju neizbežno da utiču na kvalitet fotografije ali se ipak moraju uzeti u obzir, kako bi se donela konačna odluka.
U ovom (ili njihovom) slučaju, odluku da pobedi kolega Saša Danilović, odlučila je činjenica da je kolega Danilović pecao na “divljoj” vodi, po izuzetno teškom terenu za pecanje, a pogotovo “teškom” za vađenje ulova – sa dosta “krša” i potopljenog granja.

A kada je ulov u takvim uslovima – šaran “divljak” od bezmalo 10 kg, to svakako mora biti činjenica koja odnosi prevagu između dve, po kvalitetu, vrlo izjednačene fotografije.

To je razlog, zbog kojeg mi i tražimo što više detalja prilikom prijavljivanja takmičara, kako bi imali potpuni uvid u ostvaren ulov prilikom odlučivanja kada su takmaci dve po kvalitetu praktično jednake  fotografije.
Ovim, NI NA KOJI NAČIN, ne umanjujem ( kao ni žiri koji je odlučivao) ulov kolege Srđana Tomića. Naprotiv, posmatrajući njegove ulove i fotografije koje šalje iz godine u godinu, drago mi je da je izrastao od dečaka iz 2013. godine, u pravog i vrsnog šarandžiju u 2016. Svaka čast na tome, ali je, eto, u konkurenciji sa još jednom kvalitetnom fotografijom malo “uređeniji” i za ribolov “lakši” teren na kojem je on pecao odneo prevagu u korist njegovog i našeg kolege iz Kragujevca – Saše Danilovića

Nešto je moralo da odluči – zar ne?

Naravno, čestitke i svim ostalim kolegama koji su poslali fotografije – na učešću u nagradnoj igri, a posebne čestitke onima koji su se plasirali u TOP 10, i došli do plasmana koji im garantuje jednu od utešnih nagrada.

Nadam se da će većina njih biti zadovoljna utešnim nagradama, i da će im iste koristiti u ribolovu.

To je i glavni cilj.

Da u veselom tonu i nagrađivanje završimo staru i na isti način uđemo u Novu godinu, i da pored svega toga i (is)promovišemo ulove iz prethodne godine,  ukažemo na neophodnost C&R kao jednog od preduslova za održivo korižćenje i razvoj ribljeg fonda, ukažemo na razlike između dobre i loše fotografije sa ulovom i na taj način i edukativno delujemo na kolege (i) u tom smislu, ali i, da po okončanju nagradne igre, svako od dobitnika dobije ono što će mu zaista i koristiti. Zbog toga mi i nemamo unapred pripremljene nagrade, nego iste pribavljamo, na osnovu nagradnog fonda, po okončanju nagradne igre, kada su svi dobitnici poznati i kada su poznate sve tehnike ribolova koje su prijavljene i koje su se kvalifikovale za osvajanje nagrade.
Zbog toga je, imajući u vidu veliki broj neradnih dana u prvoj polovini meseca,  dodela nagrada u našoj nagradnoj igri uvek tokom druge polovine janura.

Nagradni fond:

Posmatrajući ovogodišnju nagradnu igru, i (uz)imajući u vidu sve navedene ciljeve nagradne igre, u meni se prelamaju dve vrste emocija.

Prva, svakako pozitivna. Zbog uspešnog toka i okončanja nagradne igre, treće po redu – jer je krenula 2013. godine, i po nagradnom fondu – najvće do sada. Sa preko 400€ nagradnog fonda, iz kojeg  je za dobitnika izdvojeno preko 100€ (oko 120€). Takođe, zadovoljstvo je i po pitanju saradnje sa sponzorima i njihovog zadovoljstva u saradnji sa Ribolovačkim Portalom Srbije, pri čemu su ispunjena obostrana očekivanja. Neki od njih su tradicionalni sponzori, što takođe ukazuje na nešto pozitivno. Posebno zadovoljstvo mi pričinjava činjenica da nagradna igra iz godine u godinu protiče bez ijedne mrlje (koje su karakteristične za naše podneblje), a koje se “prave” i tamo gde ne postoje. To je svakako i zbog toga jer je od prvog do posldnjeg trenutka nagradne igre – sve transparentno i dostupno svima. I učesnicima, i dobitnicima, i onima koji žele da imaju uvid u nagradnu igru iz čiste radoznalosti.  A najveće mi je zadovoljstvo što takmičari (ili preko 90% njih) “izlaze” zadovoljni iz nagradne igre i, bez obzira da li bili jedni od učesnika i/ili dobitnika neke od nagrada, po završetku, listom svi izražavaju zadovoljstvo i poverenje u organizaciju i odluku žirija o pobedniku. Tako je bilo i ove godine, pri čemu je kolega Danilović dvostruki uzastopni pobednik, budući da je i prošle godine odneo pobedu, kada se čak glas publike potpuno poklopio sa odlukom žirija.

Kao organizatoru, i po (ustaljenoj) logici stvari, to bi jedino trebalo i da me zanima ?!?

Međutim, ne zanima me samo to, i to je ono zbog čega me prožima i ona druga vrsta emocije, koja ne može da se nazove “nezadovoljostvo”, ali koja utiče na to da zadovoljsto ne bude potpuno i apsolutno.
A to je, ponovo veliki broj, oko 40%, prijava koje ne ispunjavaju elementarne uslove nagradne igre, iako je po objavljivanju početka nagradne igre – sve potanko objašnjeno do najsitnijih detalja. I koje su, zbog toga, morale biti odbačene.

I pored toga se šalju nepotpune prijave bez više od 50% potrebnih podataka. I dalje se šalju jedva vidljive fotografije u smislu razgraničenja šta je šta na njima. I dalje se prijavljuje učešće u takmičenju “za najlepšu fotografiju sa ulovom” sa obešenim, vezanim, unakaženim i, nadasve, evidentno mrtvim ribama, i fotografije na kojima je više krvi i blata nego ulova,…

Naravno, svim prijavljenim takmičarima, pa i onima sa takvim prijavljenim fotografijama, je po evidentiranju prijave poslato obrazloženje u vidu e-maila, da li je prijava validna, i ukoliko nije – zbog čega je to tako. Svima, čija fotografija ne ispunjava uslove, ili koji su poslali fotografiju koja ispunjava uslove ali sa nepotpunim ličnim podacima, je u obrazloženju data mogućnost da pošalju ili drugu fotografiju (ukoliko poslata ne ispunjava uslove), ili da uz prijavljenu fotografiju do kraja perioda predviđenog za prijavljivanje, pošalju i ostatak potrebnih podataka – koji su propisani uslovima i pravilima nagradne igre.

Neki su to iskoristili, ali većina nije.

Još jedna, ne manje bitna stvar, naprotiv – JAKO BITNA, koja ne dozvoljava da budem potpuno srećan, je veliki broj jako kvalitetnih fotografija koje se nisu plasirale u TOP 10, a koje, ne samo da zaslužuju da se tamo nađu, već je dobar deo njih i apsolutno konkurentan za pobedu. Ali to je već stvar koncepcije online izjašnjavanja, koje je karakteristično za bilo koje online izjašnjavanje, bez obzira da li je to glasanje, anketiranje, potpisivanje peticije, ili nešto treće.

Dakle, kako se tamo ( u TOP 10) nisu našle, jedino iz razloga što su njihovi autori bili malo manje “agilni” prilikom glasanja u “pozivanju prijatelja”, već od naredne godine će propozicije, u tom delu, biti drugačije.

Zato, sasvim je izvesno da će već od naredne nagradne igre mnogo manji broj u TOP 10 (ukoliko koncepcija nagrađivanja ostane ista) ići na osnovu glasanja publike, jer će, u najvećoj meri, odlukom žirija da se pravi TOP 10 lista (oko 70%), a svega 30% će u TOP 10 na osnovu glasova publike (7:3).

Tako će svakako publika zadržati svoje učešće, ali će i veći broj kvalitetnih fotografija biti u konkurenciji za pobedu, jer neće isključivo zavisiti od animiranja glasača, već prevashodno od kvaliteta same fotografije.

Dakle, u osnovi nisam nezadovoljan, ali bih bio daleko zadovoljniji da se u TOP 10 našlo deset potpuno, po kvalitetu, jednakih (ili bar približo jednakih) fotografija, pri čemu bi, svakako, bilo mnogo dinamičnije i neizvesnije do samog kraja.

Bilo kako bilo – biće bolje. Jer uvek može bolje.

Još jedno veliko HVALA svim učesnicima, u ime sponzora ovogodišnje nagradne igre (Sportfisher-a d.o.o iz Jagodine, Goldfish-a iz Leskovca, Nikole Cvetkovića – mog velikog prijatelja, prijatelja Ribolovačkog Portala Srbije i urednika našeg foruma, i Miodraga Rilaka – takođe, i ličnog i prijatelja Ribolovačkog Portala Srbije), te u ime organizatora i moje lično ime, želim vam puno zdravlja, sreće, mira i izlazaka na ili pored vode ( ko kako više voli), sa puno lepih ulova koje ćemo, nadam se, imati prilike da vidimo. Ako ne ranije, ono bar u sledećoj, ovogodišnjoj novogodišnjoj nagradnoj igri – krajem tekuće godine.

Naravno, koristim priliku da se u ime organizatora i moje lično ime zahvalim svim sponzorima što su omogućili i bili deo, po nagradnom fondu, do sada najveće nagradne igre koju smo organizovali, a svakako i jedne od najvećih ribolovačkih nagradnih igara u Srbiji.

Uživajte u ribolovu i prirodi, čuvajte ih kako bi ste uopšte imali mogućnost da uživate u njima, pecajte – ali i vraćajte ribe, a one će vam (nam) to višestruko (uz)vratiti.

Konačno, u nadi da ćemo se i krajem ove 2016. godine igrati, i početkom naredne ponovo nagrađivati, i sa željom za što većim i lepšim ulovima i u ovoj godini, i što lepšim fotografijama za uspomenu sa tim ulovima,

bistro i svako dobro!

Nikola Jovanović
glavni urednik

_______________________________________________________________________________

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

_____________________________________________________________________________________________________

Neki od kolega (dobitnika) su nam putem e-maila poslali i fotografije svojih nagrada, sa kratkim porukama – u zank zahvalnosti. Evo foto-galerije:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook