eXTReMe Tracker
Ninoslav Žagar - Feeder u hladnoj vodi

Ninoslav Žagar – Feeder u hladnoj vodi

By on 09/03/2015

U zimskim danima, kada je ribolov jako otežan jer je uslovljen niskim spoljnim temperaturama, i niskim temperaturama vode – koje su direktna posledica ovog prvog, potom, u danima pozne zime (kakvi su upravo sada) – dok su temperature još uvek niske a voda hladna, uslovi na i pored vode su jako loši, a izgledi za dobar i komforan ribolov gotovo nemogući. Da bi, u takvim okolnostima, imali iole uspeha u pecanju, potrebno je izuzetno se prilagoditi uslovima na vodi. Naravno, i znati prilagoditi se, ali imati i dovoljno strpljenja i volje na licu mesta menjati i pokušavati iznova, i iznova… sve dok ne krenu prvi “udarci”, a potom i “grizevi”. Ako uopšte krenu. Pokušavati, sa različitim udicama, mamcima, sistemima, predvezima, hranilicama… daljinama i pozicijama… i tražiti “onu pravu kombinaciju”. Dobitnu !

Naime, kako zima i niske temperature nameću ribi zimski režim života i hranjenja, tako i nama ribolovcima, nameću neophodnost prilagođavanja istim.
I ne samo sebe, već i pribora kojim pecamo, a to podrazumeva nekoliko osnovnih koraka.

Ninoslav Žagar: Feederom u malom hladnom jezeru

Ninoslav Žagar: Feederom u malom hladnom jezeru

Najpre, trebamo što bolje locirati ribu, jer je poznato da se tokom zime riba gotovo i ne kreće u potrazi za hranom. Ili to čini minimalno. Hranjenje treba da bude pažljivo i neobilno – tek da pokrene ribu, sa nekaloričnom (nezasitom) hranom koja se dobro “otvara” u vodi (u čemu veliku ulogu igra i sama priprema iste, uz OBAVEZNO PROSEJAVANJE – bar jednom) i “laganim” obrocima na i pored udice. Podrazumeva se, pribor treba biti najfiniji moguć u datim uslovima.

Kako je u takvim okolnostima (pokazalo se) feeder tehnika – najubojitija, jer ostavlja prostor najvećim “manevrima” pa time i (pred)uslov za najveću produktivnost u pecanju, ovom prilikom je upravo osvrt na nju, sve popularniju u svetu, a pogotovo kod nas (još uvek nedovoljno uspostavljenu i nepravedno zapostavljenu) – feeder tehniku, i zimsko feeder pecanje u hladnoj vodi (i tekućoj i stajaćoj) na primeru najboljih, ili jednog od najboljih na ExYu prostorima, a svakako i šire.

Mnogim kolegama, a pogotovo fiderašima, dovoljno je samo reći – Ninoslav Žagar.

Ninoslav Žagar – Feeder u hladnoj vodi

Sredinom januara 2015, kolega Žagar je na Kupi, u Hrvatskoj, pecajući kupske plotice i mrene, u jako teškim zimskim uslovima, bio u prilici da upotrebi sve svoje veštine i znanja koja poseduje, kako bi došao do ulova i pokazao nam svu moć fidera, ali i na najbolji način dao odgovor na pitanje – kako ga treba upražnjavati u hladnoj vodi, kada su uslovi za pecanje skoro pa nemogući. Pokazujući sve (što je dobro prepoznatljiv Žagarov stil) bez tajni i ustezanja, nesebično, bez skrivanja sistema i taktike, sa detaljnim objašnjenjem kako se i zbog čega baš tako sprema primama, bez ijednog saveta “zavijenog u obladnu”… i na taj način sebe, još jednom, predstavio kao istinskog učitelja feeder ribolova.

Da ne dužim više, pogledajte i kako, i zašto, u sledećem video prikazu. Tu je na najbolji način pokazano i prikazano zimsko feeder pecanje, u hladnoj tekućoj vodi, i sve ono o čemu je iznad bilo reči:

Tek koju nedelju kasnije, krajem februara tekuće godine, demonstrirao je sve to isto, samo ovaj put u Stupniku kraj Zagreba, loveći u maloj stajaćoj vodi deverike i babuške. Takođe, najfinijim priborom, u izrazito hladnoj vodi, koja je na svega par dana pre ovog ribolova – bila okovana ledom. I ponovo sve potanko objasnio i pokazao… i kako, i zašto !

Posle ovih četrdesetak minuta uživanja u pravom zimskom feeder ribolovu, ne ostaje mi ništa drugo sem da se u ime svih ljubitelja ribolova, a pogotovo ljubitelja feeder tehnike, zahvalim kolegi Ninoslavu Žagaru i njegovom prijatelju koji je napravio ove snimke – “Ludom Gnjidi”, što su nam upriličili i učinili dostupnim ove, jako korisne i edukativne snimke, i time omogućili da svi zajedno uživamo učeći, ili učimo uživajući – svejedno je.

Nikola Jovanović
Glavni urednik

(Fotografija i video:Ludi Gnjida“)

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook