eXTReMe Tracker
Na Bovanskom jezeru uhvaćene ribokradice sa pola tone ribe

Na Bovanskom jezeru uhvaćene ribokradice sa pola tone ribe

By on 28/02/2013

Na Bovanskom jezeru uhvaćene ribokradice sa pola tone ribe ?!?

D.S. (1979), N.G. (1974) iz Aleksinca, I M.V. (1992) iz Žitkovca, uhapšeni su zbog sumnje da su ukrali 490 kilograma ribe. U niškoj policijskoj upravi kažu da osumnjičeni na Bovanskom jezeru lovili ribu na nedozvoljen način.

Ribokradice sa Bovanskog jezera

Da li su pronađene mreže i riba zaista sa Bovanskog jezera ?

Prema rečima Lidije Pavlović, PR-a Policijske upravre u Nišu, nakon prijave ribočuvara, koji su posumnjali u nezakonit ribolov kod mesta zvanog “Niško naselje”, policijska patrola je na ulazu u Aleksinac zaustavila vozilo “Reno Laguna” u kome je pronađeno 490 kilograma ribe.

Kako kaže Ninoslav Milenković, šef ribočuvarske službe, pretpostavlja se da su osumnjičeni ribu hvatali mrežama, i da kod sebe nisu imali dozvole ni za sportski ni privredni ribolov.

Pronađena riba data je ribočuvarskoj službi na čuvanje, a protiv osumnjičenih će, niška policija podneti krivične prijave.

E sad, sve bi to bilo lepo i fenomenalno da je apsolutno istinito. Razloge za sumnju ima , jer pojedini meštani Aleksinca i članovi OSR BISTRO Aleksinac, tvrde drugačije.

Naime, neke od kolega ribara i ujedno članovi gore pomenutog ribolovačkog saveza, tvde da je ovo farsa i nameštaljka nevinim ljudima, koji su ribu pecali i dovezli sa Dunava, što se vrlo lako može dokazati, a koji za to imaju i dokaze.

Tako D.S. tvrdi da je u pitanju 474 kg babuške, 9 kg šarana i 9kg štuke. Po njegovim rečima riba je sa Dunava, tačnije iz Negotina, i nije ulovljena na nezakonit način već je proknjižena kao ulov jednog od alasa koji poseduje dozvolu za izlovljavanje ribe. Nakon saznanja da će navedeni doneti ribu sa Dunava jedan od članova ribočuvarske sluzbe (B.S) je dojavio svom šefu (N.M) iz Niša da će se riba transpotovati do Aleksinaca, i tom prilikom su organizovali tzv. “sačekušu” na ulazu u Aleksinac, i privremeno oduzeli ribu navodeći da je riba ulovljena u Bovanskom jezeru. Analizom ribe se veoma lako može utvrditi odakle riba potiče, sto su osumljičeni i zahtevali, i što im nije dozvoljeno. Takođe, postoje fotografije koje je zabeležio D.S. na Dunavu, dok se riba tovarila u automobil, kao i potvrda M.J. iz Negotina koji je vlasnik firme za ulov ribe i koji je izjavio da je navedenu ribu ulovio i poklonio navedenom G.N. i M.V. Iako to nije uzeto u obzir, narednog dana je bila inspekcija kod M.J. i proverila navode osumljičenih.

Kolega koji se potpisao kao Mirko, koji redovno peca na Bovnu i koji je očigledno dobro upoznat sa situacijom koja vlada na jezeru, tvrdi da u poslednje vreme ribočuvarska služba nije uhvatila ni jednu ribokradicu. Zato su se oni odlučili na tako nešto kako bi opravdali svoj rad. U stvari je javna tajna da oni sarađuju sa ribokradicama iz Niskog naselja na Bovanskom jezeru, i to su uglavnom Nišlije biznismeni, zelenaši i ljudi iz sličnih branši. Pa su pokušali da smeste ljudima koji su dolazili sa Dunava.

Trećem kolegi, Aleksinčaninu, je posle ovoga krivo što je uopšte član OSR BISTRO iz Aleksinca.

Obzirom da prvi deo ovog članka ukazuje, sa jedne strane na kriminalnu radnju koja nije redak slučaj na vodama širom Srbije, i sa druge na reakciju nadležnih organa što se ne sreće tako često na našim vodama, a drugi deo članka govori da se iza toga krije prevara, podmetačina i još veći kriminal, ovo svakako treba potanko i detaljno ispitati i saslušati sve strane koje učestvuju u ovom slučaju, kao i prihvatiti sve navode i dokaze koje učesnici u ovome imaju da ponude.

Svakako, olakšavajuća okolnost za to je činjenica da je sve ovo dobilo zvanični i nadamo se sudski epilog.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

5 Comments

 1. Dejan

  22/02/2015 at 09:31

  Kako stuka moze biti ulovljena na zakonit nacin kad je u lovostaju? Onaj ko to prica treba da popije par samara da “dodje sebi”. Kakav smrad! Ali da se ne lazemo-babuska je alohtona vrsta i njen izlov nije ogranicen, ali po zakonu ne bi smeo da je lovi bilo ko bez dozvole tako da ovi treba da budu kaznjeni za ribolov bez dozvole i lov ribe koja je u mrestu.

  • Ribolovački Portal Srbije

   Ribolovački Portal Srbije

   22/02/2015 at 15:50

   Ova vest je sada već stara dve godine.
   Međutim, to ne menja stvari i činjenicu da je i dalje ostalo do kraja nerazjašnjeno jesu li to stvarno bile ribokradice, ili im je smešteno. Kao i to, da li je riba bila krivolovljena na Bovnu, ili regularno upecana alaskim alatima uz alasku dozvolu na Dunavu.
   Da je bilo sluha, to se moglo rešiti za par dana laboratorijskom analizom ribe koja bi nedvosmisleno utvrdila da li je njeno poreklo iz Bovna ili Dunava.
   Međutim, nekome nije odgovaralo da se to reši do kraja, pa se stalo sa “galamom” oko toga, jer je, kako su tada tvrdili optuženi, bilo dokaza da je u pitanju dunavska riba.
   Jedo je sigurno – RADI SE O KRIMINALNIM AKTIVNOSTIMA !
   Sa jedne ili druge strane, svejedno je. Tačnije o sprezi to dvoje.
   Ukoliko je stvarno da je uz posedovanje alaske dozvole riba upecana na Dunavu, to bitno menja stvari (mada ne i kada je pecanje ribe u lovostaju u pitanju), ali to samo znači na koji način (ne)funkcioniše privredni ribolov u Srbiji.
   Da stvar bude gora, od ove godine su dozvole za privredni ribolov jeftinije 30%, a za rekreativni, pored jedinstvene od 6000, uvedene još nekoliko doplatnih po 4000.
   E to je već način odnosa države prema prirodi, prirodnim resursima i ribljem fondu u Srbiji.
   Pa je onda i poprilično jasno zašto se odustalo sa ovim i zašto ovo nije dobilo sudski epilog. Kao i mnogo što šta drugo u Srbiji. Nažalost !

 2. Janko

  31/03/2013 at 10:54

  Prosle godine gomila pecarosa i ja medju njima trazimo smudja na jezeru,ko budale.Pogledam ja kad 2 camca na sred jezera.Zabacuju oni tako par sati i ne mrdaju.Ocigledno nesto izvlace.Sa obale nista.Zovem ja ribocuvara,sefa na mobilni i pitam jel dozvoljeno pecanje iz camca on kaze strogo zabranjeno.Pa pitam janjega sta ce onda onaj na jezeru a on kaze odmah dolazi ekipa.Naravno ja sam ostao jos par sati a ekipa nije dosla.Ako je dozvoljeno neka je dozvoljeno za sve a ne za ponekog.Taj sto je sakupio hrabrost da izadje camcem nije sam,ima on ledja.A pored stapa ima i mrezu,sigurno.

 3. Stateboli

  12/03/2013 at 21:01

  Ja definitivno necu da uzimam dozvolu,jer kreteni od ribocuvara iz Aleksinca saradjuju sa ribokradicama,mozda ne svi,ali neko definitivno saradjuje!
  Staro korito Juzne Morave kod Aleksinca je prepuno jebenih mreza!
  Celu ekipu ribocuvara iz Aleksinca treba da se smeni jer su kreteni koji maltretiraju klince sa petljasima!Sve se to zna u okolini Aleksinca i ko su mrezarosi i kaldrmasi,ali niko nece da ih pohvata bas zato sto saradjuju sa njima!
  Zato cu lepo da pecam bez dozvole,a kad licemeri dodju da mi traze dozvolu dobice batine lepo!!!
  Sto se tice ovih sto su vec uhvaceni,slazem se obesite ih za primer!
  Kad cete bre da shvatite da je ribolov samo sport??????

 4. miroslav

  28/02/2013 at 21:52

  nazalost neznam sta da mislim ako su ribokradice trba ih kazniti,ali pak ako su namestaljke onda ih obesiti da vise za primer sa natpisom lovokradice.ja sam iz zemuna isto taku i slicnu pricu slusam kao savataju mreze i popale ih a aktere tih kradja nigde nema nn lica a da o struji i nepricam.pa sami ribocuvari su ribo kradice to se dosta puta dokazalo pa nikom nista.prodju sa mrezom ujutro,i ti dodjes na pecanji i sta da upecas osim kedera dodje dozvolar i maltretira te za 10 kedera navodno ti si ribo kradica a one prave ribokradice nesmeju ni da pipnu jer oni su gansteri ili imaju nekog na vrhu pa su nedodirljivi.i neznam zasto ovo pisem kad kod nas nema zakona.drugarski pozdrav od pecarosa miroslava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook