eXTReMe Tracker
Leteća riba

Leteća riba

By on 07/05/2013
Ime Leteća riba
Lokalni naziv Leteća riba, IcarFish
Latinsko ime Exocoetidae
Red Beloniforme
Klasa Actinopterygii
Max.brzina 70-75 km /h
Max.visina leta Do 6 metara
Zemlja porekla Okeani sa tropskom temperaturom vode
Lovostaj Nema lovostaja

LETEĆA RIBA
Exocoetidae je morska riba, koja spada u red Beloniformes i klasi Actinopterygii. Jedna je od šezdeset i četiri vrste grupisanih, kako se smatra, između sedam i devet redova. Ribe iz ove porodice su poznate kao “leteće ribe” jer to zaista na momente i jesu. Ovu sposobnost i posebnu moć daju joj duga peraja koja imaju formu krila, pri čemu ova riba dobija sposobnost da izleti na određeno vreme i rastojanje od vode, što joj je neverovatan odbrambeni mehanizam od raznoraznih morskih predatora.
Najstariji poznati fosili riba koje su imale sposobnost letenja datiraju iz srednjeg trijasa od pre 240.000.000 (dvestotinečetrdeset miliona) godina. Međutim ovi fosili se ne odnose na moderne ribe, kao što je Exocoetidae, koje su samostalno evoluirale i razvile letačke sposobnosi tek pre 65.000.000 (šezdesetipet miliona) godina.

[flgallery id=11 /]

ETIMOLOGIJA
Termin Exocoetidae, nije samo ime prisutno za “leteće ribe” u ovoj porodici već i opšte latinsko ime za sve leteće ribe. Sufiks “idae” je zajedničko i ukazuje na porodicu a nastao je iz korena latinske reči ” exocoetus” koja dalje svoje poreklo ima u grčkim rečima ” εξωκοιτος” što u bukvalnom prevodu znači “spava napolju” zatim ” εξω” što znači “izvan” i ” κοιτος” što znači “krevet”, a sve zato što se smatralo da ove ribe izlaze iz vode, napuštaju je i spavaju napolju.

OPIS I STANIŠTE
Leteća riba” (Exocoetidae), je stanovnik svih okeana, uglavnom na područjima gde vlada topla tropska i subtropska klima. Njihova najupečatljivija karakteristika i osobina su grudna peraja koja su neobično velika, toliko da joj omogućuju da se izdigne iz vode i odleti po nekoliko metara iznad površine, i da na taj način pobegne od neprijatelja. Njihovi letovi obično ne prelaze 50 metara (160 stopa). Glavni pogon za ltenje joj zapravo pruža repno peraje kojim maše izuzetno brzo, 70 puta u sekundi, a zatim raširi široko grudno peraje koje joj omoućuje da lebdi iznad vode, ali takođe i za finese pri letenju, kao što su nagla promena pravca i visine letenja, zatim hvatanje povoljnih vazdušnih struja, ponovno uletanje i izletanje iz vode i sve ono što joj može produžiti vreme letenja. Ova grudna peraja imaju zaobljene krajeve i aerodinamičan oblik, nalik ptičjim krilima.
Rod Exocoetus ima jedan par rebara i telo optimizovano za brzinu, dok Cypselurus ima spljošteno telo, koje sa dva para peraja ima oblik koje joj maksimizira vreme letenja. Toliko savršeno da se u periodu od 1900 do 1930 godine ovaj oblik proučavao za razvoj velikog broja modela aviona.
Exocoetidae se uglavnom hrane planktonima, a opasnost u vidu predatora im predstavljaju delfini, tune, ptice, lignje i morski prasići.

REKORDI LETENJA
U Maju 2008 godine ekipa japanske televizije NHK, snimala je leteću ribu (nazvanu IcarFish) na obalama ostrva Yakushima (Jakušima) u Japanu. “Stvorenje” je provelo u letu 45 sekundi. Prethodni rekord je bio 42 sekunde. Leteće ribe mogu da koriste talase i da na njima draftuju i po 400 metara (1300 fita), krećući se brzinama i većim od 70 kilometara na čas (43 milje). Maksimalna visina letenja je 6 metara (20 fita) iznad površine vode. Dešava se da prilikom svojih letova let završavaju na palubama brodova.

Pogledajte leteće ribe na delu

PECANJE I KUHINJA
Leteće ribe se komercijalno love u Japanu, Vjetnamu i Kini, metodom postavljanja mreža u vazduhu i u Indoneziji i Indiji potapanjem mreža. Sastavni su deo japanske kuhinje. Ova riba se u Japanu često suši i tako joj je produžava rok upotrebe. Takođe, koriste se za neke vrste sušija, poznatog japanskog specijaliteta, poznatom i kao Tobiko. Ova riba je sortirana i ima veliku ulogu u ishranji i kuhinji Tao naroda, Orkidskih ostrva, Tajvana, a predstavljaju i deo nacionalne kuhinje Barbadosa gde su poznate kao Cou-Cou. Na Solomonskim ostrvima se hvataju noću u letu postavljanjem mreža između dva kanua. Pošto ih privlači svetlo, primamljuju se svetlošću baklji u noćima kada nema mesečine.

TOBIKO

TOBIKO – Japanski specijalitet

Nikola Jovanović
Glavni urednik

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook