eXTReMe Tracker
Jerma konačno dobila status koji joj pripada

Jerma konačno dobila status koji joj pripada

By on 14/11/2014

Reka Jerma sa jednim od najlepših i najživopisnijih kanjona u zemlji proglašena je, odlukom Vlade Srbije, specijalnim rezervatom prirode.

Jerma proglašena specijalnim rezervatom prirode

Kanjon Jerme: Jerma proglašena specijalnim rezervatom prirode

Ovaj predeo koji se prostire na teritoriji pirotske, dimitrovgradske i babušničke opštine kategorisan je kao zaštićeno područje od međunarodnog, nacionalnog i izuzetnog značaja.

Reč je o jedinstvenom kompleksu dolina i krečnjačkih klisura sa impozantnim liticama, kao i prisustvom velikog broja enemičnih, retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Ovaj kraj obiluje i pećinama, kao i velikim brojem značajnih kulturno-istorijskih spomenika od kojih se izdvaja srednjovekovni manastir Sveti Jovan Bogoslov.

Pogledajte deo lepote koje pruža kanjon reke i sama reka Jerma, kroz različite periode tokom godine.

[flgallery id=21 /]

Prema rečima direktora Turističke organizacije Pirot, studija koju su radili stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a koju je usvojila Vlada Srbije, predviđa da se u režimu zaštite prvog stepena nalazi 13,49 odsto teritorije na kojoj se prostire rezervat “Jerma”, u drugom 5,6 odsto, i u trećem režimu zaštite 80,91 odsto teritorije.
Riblji fond je zaista veliki, a dominantni su klen i pastrmka, tako da predstavlja pravi raj za ribolovce. Pre svega mušičare, ali, naravno, i sve ostale.

U narednom minutu možete uživati u prolećnom hranjenju prosečnih klenova u reci Jermi.

Specijalni rezervat prirode “Jerma” poverene je na upravljanje JP “Srbijašume”, i tako konačno dobila status koji joj pripada. Izražavamo nadu, da će oni kojima je ovo povereno, znati kako da zaštite ovo područje, i želju, da u Srbiji što više ovakvih područja dobije isti ili sličan status. Jer Srbija je puna “Jermi”.

Izvor: TANJUG / Ribolovački Portal Srbije  Video: YouTube   Foto: Panoramio

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook