Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ribolovc/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ribolovc/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ribolovc/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3
Pravilnik o načinu, alatima, opremi i sredstvima kojima se obavljaja ribolov

Autor Tema: Pravilnik o načinu, alatima, opremi i sredstvima kojima se obavljaja ribolov  (Pročitano 2724 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Karlitto

 • Ribolovački Forum Srbije
 • Administrator
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 7
 • -Receive: 0
 • Poruke: 828
 • Popularnost: 50
 • Pol: Muškarac
 • Ribolovački Forum Srbije
 • Referrals: 6
  • Riboloački Portal Srbije
Pravilnik o načinu, alatima, opremi i sredstvima kojima se obavljaju privredni i rekreativni ribolov

“Službeni glasnik RS”, br. 73/2010
Na osnovu člana 35. stav 2. i člana 42. stav 4. Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda (“Službeni glasnik RS”, broj 36/09),
Ministar životne sredine i prostornog planiranja donosi

PRAVILNIK
o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja privredni ribolov, kao i o načinu, alatima, opremi i sredstvima kojima se obavlja rekreativni ribolov

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se način, alati i sredstva kojima se obavlja privredni ribolov, kao i način, alati, oprema i sredstva kojima se obavlja rekreativni ribolov.

NAČIN OBAVLJANJA PRIVREDNOG RIBOLOVA

Član 2.

Privredni ribolov obavlja se mrežarskim, udičarskim i samolovnim alatima i sredstvima.

Za obavljanje privrednog ribolova ne mogu se koristiti mrežarski alati (obruč, košara, zavesa ili drljača) i udičarski alati (grabulja, trokraka udica, samica i pampurski struk).

Mrežarski alati i sredstva za privredni ribolov
Član 3.

Mrežarski alati dele se na stajaće i povlačeće.

Stajaći mrežarski alati su stajaće mreže, koje imaju stranu okaca najmanje 40 mm u suvom stanju, odnosno 37 mm u vlažnom stanju.

Povlačeći mrežarski alati su povlačeće i poklapajuće mreže.

Povlačeće mreže imaju stranu okaca najmanje 40 mm u suvom, odnosno 37 mm u vlažnom stanju i koriste se bez dodatnih pomagala za lov ribe povlačenjem po dnu.

Poklapajuće mreže imaju stranu okaca najmanje 40 mm u suvom, odnosno 37 mm u vlažnom stanju, osim sačme koja ima stranu okaca najmanje 30 mm u suvom, odnosno 28 mm u vlažnom stanju.

Lov živih mamaca (sitne bele ribe) za privredni ribolov obavlja se pomoćnim mrežarskim sredstvima (rogač, čerenac, sačma, stajaća mreža za lov mamaca dužine 5 m i visine 1 m, sa okcima od najmanje 10 mm).

Strana okaca mrežarskih alata i pomoćnih mrežarskih sredstava u suvom stanju određuje se merenjem razmaka od 11 čvorova i deljenjem dobijenog broja sa 10. Pri merenju okaca mrežarskih alata i pomoćnih mrežarskih sredstava u vlažnom stanju dozvoljava se smanjenje razmaka za 5%.

Udičarski alati i sredstva za privredni ribolov
Član 4.

Udičarski alati za privredni ribolov su strukovi koji mogu imati od 10 do 100 udica. Način izlova ribe bućkom obavlja se pomoću udičarskog alata glavnog kanapa sa jednom jednokrakom udicom i jednog štapa sa jednom jednokrakom udicom i sredstva bućke.

Samolovni alati
Član 5.

Samolovni alati su bubnjevi ili vrške i senkeri. Samolovni alati imaju stranu okaca najmanje 50 mm u suvom stanju, odnosno 46 mm u vlažnom stanju. Prečnik prvog obruča bubnjeva ili vrški i senkera ne može biti veći od 1,2 m.

Senkeri koji se koriste u periodu od 1. decembra do 1. marta imaju stranu okaca najmanje 30 mm u suvom stanju, odnosno 28 mm u vlažnom stanju.

Strana okaca samolovnih alata u suvom stanju određuje se merenjem razmaka od 11 čvorova i deljenjem dobijenog broja sa 10. Pri merenju okaca samolovnih alata u mokrom stanju dozvoljava se smanjenje razmaka za 5%.

Upotreba alata za privredni ribolov
Član 6.

Stajaći mrežarski alati koriste se u vremenu od 17 do 8 časova u periodu letnjeg računanja vremena, a u periodu zimskog računanja vremena koriste se bez vremenskog ograničenja.

Stajaći mrežarski alati osim bubnja ne mogu se koristiti na rastojanju manjem od 30 m od obale ribolovne vode, uključujući i obale rečnih ada.

Zabranjena je upotreba svih mrežarski alata na reci Dunav od 863 km do 860 km.

Privredni ribar može imati najviše 30 alata.
Član 7.

Postavljanje mrežarskih alata u ribolovnu vodu vrši se do 1/2 širine iste. Mrežarski alat sa suprotne obale vodotoka reke ili druge ribolovne vode (kanala, mrtvaja, rukavaca, bara i sl.) ne postavlja se istovremeno.

Član 8.

Alati kojima se obavlja privredni ribolov moraju biti vidno obeleženi pločicom koja sadrži serijski broj dozvole privrednog ribara i redni broj alata.

NAČIN OBAVLJANJA REKREATIVNOG RIBOLOVA

Član 9.

Rekreativni ribolov obavlja se sa obale ribolovne vode određene za rekreativni ribolov bez upotrebe čamaca i drugih sličnih plovidbenih objekata i naprava, osim na ribolovnim vodama reka Dunav, Sava i Tisa na kojima je dozvoljena upotreba čamaca za obavljanje rekreativnog ribolova.

Izuzetno, čamac kao pomoćno sredstvo za obavljanje rekreativnog ribolova na ribolovnoj vodi može se upotrebiti samo ako je korisnik to predvideo privremenim programom upravljanja ribarskim područjem ili programom upravljanja ribarskim područjem.

Alati, oprema i sredstva za rekreativni ribolov
Član 10.

Rekreativni ribolov obavlja se udičarskim alatima, i to sa najviše tri štapa sa po dve udice na svakom štapu.

Lov živih mamaca (sitne bele ribe) za rekreativni ribolov obavlja se pomoćnim mrežarskim sredstvima, i to: čerenac sa veličinom okaca od 10 mm i dimenzija 100 x 100 cm, osim na ribolovnim vodama čija je širina manja od 2 metra i stajaća mreža za lov mamaca dužine 5 m i visine 1 m sa veličinom okaca od 10 mm, osim na ribolovnim vodama čija je širina manja od 10 m.

Sredstvo bućka može se koristiti za sportski ribolov prilikom održavanja ribolovno – turističkih manifestacija.

Pomoćna oprema sonar može se koristiti se na svim ribolovnim vodama ukoliko to korisnik nije zabranio privremenim programom upravljanja ribarskim područjem ili programom upravljanja ribarskim područjem.

Član 11.

Rekreativni ribolov svih vrsta pastrmki, mladice Hucho hucho i lipljana Thymallus thymallus obavlja se samo veštačkim ribolovnim mamcem, osim sistema sa vodenom kuglom i tirolskim drvcetom.

Kao živi mamac za rekreativni ribolov ne mogu se koristiti alohtone vrste riba (obe vrste američkog somića Ictalurus melas i Ictalurus nebulosus, sunčice Lepomis gibbosus, amurski čebačok Pseudorasbora parva, amurski spavač Perccottus glenii, velikousti bas Micropterus salmoides i babuška Carassius gibelio).

Član 12.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja privredni ribolov, kao i o načinu, alatima, opremi i sredstvima kojima se obavlja rekreativni ribolov (“Službeni glasnik RS”, broj 104/09).

Član 13.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije“.
 

Greška u bazi podataka

Molim vas pokušajte ponovo. Ako ponovo vidite ovu grešku, prijavite grešku administratoru.