Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ribolovc/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ribolovc/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ribolovc/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3
Bojkot ribolovačke dozvole za 2013. godinu

Autor Tema: Bojkot ribolovačke dozvole za 2013. godinu  (Pročitano 3147 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Karlitto

 • Ribolovački Forum Srbije
 • Administrator
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 7
 • -Receive: 0
 • Poruke: 828
 • Popularnost: 50
 • Pol: Muškarac
 • Ribolovački Forum Srbije
 • Referrals: 6
  • Riboloački Portal Srbije
Bojkot ribolovačke dozvole za 2013. godinu
« poslato: 06 Januar 2013, 00:02:42 »
Poštovani ljubitelji ribolova, poslednjih dana 2012. godine ste sigurno čuli ali i videli na raznim ribolovačkim portalima i Facebook grupama i stranicama obaveštenje i poziv na bojkot ribolovačke dozvole za 2013. godinu. U 2013. godini to pitanje je još više dobilo na aktuelnosti. Po mišljenju određenog, a ne malog broja sportskih i rekreativnih ribolovaca u Srbiji, razlog za bojkot dozvole je nerealno visoka cena ribolovačke dozvole za 2013 godinu. Naime, osnovna cena dozvole, propisana od strane ministarstva, je 6000 dinara plus cena članarine koja je obavezna, a koju određuje svaki savez ili društvo posebno i nigde nije manja od 500 dinara. Tako dolazimo do bruto cene dozvole koja mora da se plati u rasponu od 6500 dinara pa naviše, najčešće između 6700 i 6900 a negde i preko 7000 hiljada dinara. Fakat je da je cena zaista ogromna, imajući u vidu uslove koji vladaju na vodama u Srbiji, zatim kada se na sve to doda i katastrofalno nizak životni standard, a pogotovu činjenica da to nisu krajnje cene dozvola već samo cene osnovnih dozvola i da se tokom godine ribolovci susreću sa plaćanjem i doplatnih dozvola za jako puno voda.Kao osnovni problem i razlog zbog čega određeni broj sportskih i rekreativnih ribolovaca u Srbiji ne žele da plate ribolovačku dozvolu za 2013. godinu,  pozivajući na bojkot navode:
Krivolov, nepostojanje zakonskih odredbi koje olakšavaju borbu protiv ribokrađe, uništavanje staništa ( zagađivanje, neovlašćeno kopanje šljunka iz reka, izgradnji brana bez ribljih staza …), neangažovanje policije u borbi protiv najtežih oblika ribokrađe i korupcije u vezi sa ribolovom, ilegalnoj prodaji ribe, neradu nadležne inspekcije, preskupoj dozvoli, sve većem broju doplatnih dozvola po sve većim cenama, ne postojanju dnevnih, nedeljnih i mesečnih dozvola po povoljnijim cenama, nepostojanju mehanizma da ribolovci pokažu nezadovoljstvo radom nekog korisnika ribolovnog područja i pokrenu inicijativu da se njemu oduzme pravo gazdovanja vodom, nepostojanje mehanizma da predstavnici ribolovaca učestvuju u kreiranju propisa i politike upravljanja, nametanju zakonske obaveze da se ribolovačka dozvola mora kupiti u mestu prebivališta, nepostojanju kontrole privrednog ribolova, nepostojanje prekida privrednog ribolova u vreme mresta riba, nepostojanje strategije upravljanja ribljim fondom u cilju obnavljanja ribljih populacija.
Kada se uzme sve u obzir, ovo svakako jesu ozbiljne pritužbe, ali koje nisu bez osnova, koje ukazuju na probleme koji se realno sreću na terenu. Zakon kaže da bojkot jeste legitiman vid borbe, ali ne i legalan, sem ako učesnici u njemu žele da bojkotuju i sam odlazak na pecanje. Pravo na pecanje po važećem zakonu se stiče isključivo kupovinom ribolovačke dozvole za tekuću godinu.
U suprotnom, svi moraju biti i upoznati sa činjenicom da će posledice kažnjavanja zbog nelegalnog pristupa pecanju, snositi sami ribolovci, jer u ovom dokumentu koji kruži internetom, ali i u svim ostalim koji se mogu videti, sem slobodne e-mail adrese otvorene kod slobodnog provajdera, ne postoji ni potpis ni pečat pozivaoca na bojkot, koji bi eventualno bio zastupnik u procesima koji se mogu povesti na sudu protiv prekršioca.
Ribolovački Portal Srbije, dakle, smatra da je “Bojkot” legitiman ali ne i legalan, način borbe protiv objektivnih problema sa kojima se susreću sportski i rekreativni ribolovci u Srbiji, sem ukoliko se oni koji odluče da bojkotuju dozvolu za 2013. godinu ne odriču odlaska na pecanje dok njihov bojkot traje.

Kliknite na sliku za punu velicinu

Šta vi mislite o bojkotu ribolovačke dozvole za 2013. godinu?
 

Greška u bazi podataka

Molim vas pokušajte ponovo. Ako ponovo vidite ovu grešku, prijavite grešku administratoru.