Autor Tema: bela riba  (Pročitano 3944 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže gigi

  • Kederaš
  • *
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 0
  • Poruke: 9
  • Popularnost: 0
  • Pol: Muškarac
  • Referrals: 0
bela riba
« poslato: 09 Oktobar 2015, 23:32:34 »
Postovanje kolege,veliki sam zavisnik o plovkarenju ali cini mi se da mi je skor dobrog pecanja sve losiji. Zna li iko gde bih mogao oko Beograda na dobro pecanje?
I a li iko neki dobar domaci recept za primamu za belu i babusku?
Dadoh silne pare na kupovnu primamu! :(




Van mreže Karlitto

  • Ribolovački Forum Srbije
  • Administrator
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 7
  • -Receive: 0
  • Poruke: 828
  • Popularnost: 50
  • Pol: Muškarac
  • Ribolovački Forum Srbije
  • Referrals: 6
    • Riboloački Portal Srbije
Odg: bela riba
« Odgovor #1 poslato: 19 Oktobar 2015, 22:49:09 »
Kolega, ponekad kuvana prekrupa i/ili kukuruzni valjci mogu biti jako lovni. Najpre za babušku i šarana, ali SVAKAKO i za ostale ciprinide.

Evo po jedn primer za prekrupu i valjke.

Kuvanje prekrupe

Odmeriti 4 veće šoljice vode i sipati u šerpu.
Sačekati da voda proključa, onda smanjiti temperaturu na 1,5 ( ako je na skali od 1-3 ključala na 3), pa po obodu šerpe staviti isto toliko prekrupe. Dakle 4 veće šoljice. Poklopiti šerpu i ostaviti da se kuva 20-ak minuta. Ništa ne mešati niti otvarati.
Nakon 20 minuta, skinuti šerpu sa šporeta i ostaviti poklopljenu par minuta (a ne više od 10) da se smesa lepo potpari. Potom drvenom kašikom za kuvanje ( ili manjom varjačom)  dobro izmešati.
Prekrupa je gotova.
Najbolje je da se prekrupa, pošto se ohladi, staviti u čistu pelenu ili pamučnu krpu i zaveže.
SAVET: Uvek prekrupu pripremati malo "tvrđu" jer se na vodi uvek može dodatno raskvasiti, ali se ne može zgusnuti ukoliko je to potrebno ( ukoliko se skuva mekše).
Koristi se kao primama u hranilici ( kod feeder tehnike), ili u obliku kugli kod plovkarenja, uz dodavanje vode po potrebi (ukoliko je potrebno - naravno), kako bi se stvorila željena tvrdoća i izbegla gletavost.

Priprema valjka

Valjak se kuva POTPUNO ISTO kao i prekrupa. U istom odnosu vode i sitnog kukuruznog brašna.
Jedina razlika je u dužini kuvanja.
Naime, valjak se kuva duplo kraće od prekrupe. Znači 10-ak minuta.
Koristi se kao mamac na udici ili dlaci, u obliku boile ili peleta. Veličina naravno zavisi od veličine ribe koju očekujemo.

Za oba recepta dat je primer kuvanja kao baznih smesa. Bez arome, zaslađivača i ostalih dodataka. To se može uvek kasnije dodati, ili ukoliko pripremamo određeni ukus, dodaci se mogu dodati kada se smesa meša neposredno posle kuvanja.
Nije isključeno  (ukoliko želimo određeni ukus i miris), dodatke ubaciti i prilikom kuvanja, ali tada moramo voditi računa da dodaci koje ubacujemo zadržavaju svoja svojstva i na visokim temperaturama.

Nemoj da iznenadi ako ( tačnije kada) naleti krupna baba ili šaran. Čak i mrena ukoliko se prekrupa koristi kao primama na rekama u reonu mrene, skobalja i šljivara. Samo tada treba da bude malo rastresitija kako bi vodeni tok postepeno kidao deliće sa kugli i nosio ih nizvodno poput komadića hleba kad se primamljuje  hlebnim bombama. U ovom slučaju se prekrupa može pomešati sa zemljom i bolje efekte daje sirova (mlevena) bez kuvanja. Samo natopljena i ostavljena da "nabubri".

Evo nekoliko mojih fotki iz septembra ove godine.


Sve u svemu prekrupa jeste zaista ubitačna primama, domaća i jeftina, ako se na određenim mestima i za određenu ribu ( ali i tehniku) pripremi i plasira na adekvatan način.
U to sam se uverio mnogo puta, a prvi put kada je pored mene jedan čiča ubio mrene i skobalje, dok sam ja sa miksiranom primamom od VDE i Haldorada samo nemo posmatrao. Od tada je prekrupa sastavni deo moje primame, bilo da je koristim čistu ( pripremljenu kao što sam gore napisao) ili mešanu sa nekom drugom hranom.
A ako bi se MIX malo poskupeo, pa u prekrupu dodalo malo konoplje i ribljeg brašna (originalnog LT-94 ili neko predprobavljeno odnosno enzimski tretirano) .... JAOOOO !
I što je najbitnije, i tako poskupljen MIX je jeftiniji od pojedinih brendiranih kupovnih hrana, pogotovo kada se sa jedne strane uzme činjenica da se i tim brendiranim hranama uvek dodatno dodaje ponešto, što celu stvar čini još skupljom, i sa druge, što se time ne dobija ništa učinkovitiji ribolov. NAPROTIV !

Bistro  i živeli    sm110
 

Van mreže gigi

  • Kederaš
  • *
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 0
  • Poruke: 9
  • Popularnost: 0
  • Pol: Muškarac
  • Referrals: 0
Odg: bela riba
« Odgovor #2 poslato: 19 Oktobar 2015, 23:32:27 »
E upravo,zbog ovakvih ljudi I sorokog srca iskrenih ribolovaca Sam postao ribolovac I ljubitelj prirode.
Hvala na receptu I razumevanju. Drago mi je sto postoje ljudi Koji nisu sebicni!

 

eXTReMe Tracker