Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ribolovc/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ribolovc/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ribolovc/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3
PVA vrećice, PVA mrežice ili PVA konac ?

Autor Tema: PVA vrećice, PVA mrežice ili PVA konac ?  (Pročitano 6337 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Karlitto

 • Ribolovački Forum Srbije
 • Administrator
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 7
 • -Receive: 0
 • Poruke: 828
 • Popularnost: 50
 • Pol: Muškarac
 • Ribolovački Forum Srbije
 • Referrals: 6
  • Riboloački Portal Srbije
PVA vrećice, PVA mrežice ili PVA konac ?
« poslato: 14 Februar 2014, 23:09:43 »
Moderan šaranaski ribolov, tačnije, moderan ribolov generalno - o kojoj god tehnici da je reč, je softiciran do te mere, da bez koračanja rame u rame sa njim, bavljenje ribolovom je u mnogome otežano. Tačnije, ukoliko se ide u korak sa takvo softiciranim ribolovom, a to znači praćenje novotarija i tehničkih pomagala koje nam takav ribolov diktira, a koji svakodnevno sve više preplavljuju tržište ribolovačkog materijala i opreme, bez obzira da li je to iz domena same opreme, pomagala, prihrane, itd, ribolov čine mnogo komfornijim, efikasnijim i učinkovitijim. Neće nas naučiti da pecamo, ili takva oprema sama pecati umesto nas, ali nam u mnogome olakšava ribolov. To je takođe činjenica.
To svakako  u velikoj meri iziskuje poprilična materijalna sredstva. Međutim, vođeni time, veliki broj kolega zazire od novotarija, pa čak i onda kada one sa jedne strane ne znače gotovo nikakva ulaganja, ili vrlo mala, a sa druge, mogu nam ribolov u mnogome dovesti do savršenstva, i napraviti razliku u odnosu na kolega. Narano, kod ovog poslednjeg, mislim isključivo na razliku u učinkovitosti u pecanju, i ni u čemu drugom.
Jedan od takvih novotarija je pojava i upotreba PVA materijala u ribolovu. Tačnije u prehranjivanju ili primamljivanju riba. Ova tema je upravo posvećena tome. PVA materijalima, i diskusiji na tu temu.

Ja lično više volim da koristim PVA mrežice (pa čak i PVA konac) od PVA vrećica. Razlog? Kod stajaćih voda i u letnjem periodu i nema toliko bitnijih razlika i prilično je svejedno šta ćemo koristiti, ali kod pecanja na rekama, a pogotovo kod pecanja na mestima sa jačom strujom ili u samoj matici, kakvo je recimo letnje pecanje mrene, ili pecanja u uslovima kada je hladnija voda, PVA mrežice imaju višestruku prednost. Bar kod mene, a probao sam i jedno, i drugo i treće. Naime, PVA mrežice u mnogome preciznije plasiraju hranu (ponavljam, kada je reč o tekućoj vodi), zbog šupljikaste (mrežaste) strikture, kroz koju voada struji prilikom propadanja i tako smanjuje otpor, za razliku od PVA vrećica koje zbog neprobojne strukture predstavljaju mnogo veću površinu pa samim tim stvaraju i veći otpor tekućoj vodi, pa tako vrlo često može da se desi da se vrećica otvori pre pada na dno, i njena sadržina sa primamom, a pod dejstvom jake struje, da ode daleko od mesta gde bi trebalo da bude skoncentrisana. A to je tik uz našu prezentaciju mamca. Takođe, u zimskim uslovima, kada se PVA materijal sporije razlaže, mrežasta struktura se svakako brže "topi" od vrećice, koja u hladnoj vodi može i po par desetina minuta da ostane nerastopljena. Još kada uzmemo u obzir da pričamo o tekućoj vodi, jasno je da će PVA prvo popustiti na mestu spoja sa udicom (tačnije sistemom), pa se može desiti da tako nerastopljena vrećica pod dejstvom matice i podvodne struje završi i par desetina metara od našeg sistema sa mamcem.

Ovde moram posebno da napomenem da postoji PVA materijal za leto i za zimu. Jasno je da je u pitanju struktura i vreme razlaganja, pa o ovome posebno vodite računa. Jer, budite sigurni, ukoliko sa letnjim PVA materijalom (bez obzira da li se radi o vrećicama ili mrežicama), odete na zimsko pecanje gde je temperatura vode tek nešto iznad nule, topljenje može trajati i po par sati, a za to vreme se može izgubiti mnogo toga. :) 

Uostalom, ovi video klipovi će u mnogome pojasniti ovo o čemu pričam.

Primer propadanja PVA vrećice i PVA mrežice u vodi sa bržim tokom:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PG9JykFDyj0[/youtube]

Namamčena primama na PVA konac, oko primarnog mamca. U ovom slučaju je to takođe boila.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=c3dwhW6DWbs[/youtube]

Da li vi koristite neki od PVA proizvoda? Vrećice? Mrežice? Konac? Koja je po vama prednost jednih u odnosu na druge? A koje su mane?
Izvolite iznesite vaša iskustva i na taj način pomognimo svi zajedno kolegama koji se do sada nisu susretali sa PVA proizvodima, bez obzira da li je razlog njihova neinformisanost o postojanju tako nečega, straha od novog ili mišljenje da sve što je novo i moderno mora da bude i skupo. Ovo jeste i jeftino i efikasno.
Pogotovo, kada se uzme u obzir cena jednog jednodnevnog ribolova (o višednevnim kampanjama da i ne govorim), i činjenicu da u takvim situacijama par stotina dinara višak ulaganja, u stvari predstavlja neverovatno manje ulaganje, ako tih par stotina dinara odlučuju hoćemo li ili ne precizno plasirati primamu, koja u velikoj meri donosi (ili ne donosi) ribu. A bolje plasiranje primame od grupisanja oko mamca ne postoji, zar ne?

Van mreže Sniper Hunter

 • VIP
 • *****
 • Thank You
 • -Given: 0
 • -Receive: 2
 • Poruke: 84
 • Popularnost: 8
 • Pol: Muškarac
 • Referrals: 0
Odg: PVA vrećice, PVA mrežice ili PVA konac ?
« Odgovor #1 poslato: 15 Februar 2014, 22:58:26 »
Dok sam pecao šarane ,koristio sam konac PVA,lako se stavljao frolic, bojle, da padnu oko udice da se ne rasturaju a ipak da se ne prehrani mesto,praktične su i mrežice ali  nisam ih puno koristio .

 

Greška u bazi podataka

Molim vas pokušajte ponovo. Ako ponovo vidite ovu grešku, prijavite grešku administratoru.