Ribolovacki Forum Srbije

Tehnike Pecanja => Feeder i dubinsko pecanje => Temu započeo: Блок_64 29 Mart 2012, 23:43:21

Naslov: Feeder ribolov
Poruka od: Блок_64 29 Mart 2012, 23:43:21
Feederom nazivamo tehniku sportskog ribolova kod koje je svojstvena upotreba hranilice. Ova tehnika predstavlja integraciju plovkarenja i dubinskog, s tim što ima najbolje osobine i jednog i drugog. Vrhovi kod feeder štapova izrađeni od karbona ili fiberglasa  i veoma su osetljivi i uočljivi (ofarbani svetlim upadljivim bojama – belom, žutom, narandžastom ili crvenom) tako da sa te strane daju onu draž koju ima plovak, a od dubinskog snagu i mogućnosti dalekih zabačaja. Ova tehnika je upotrebljiva na svim tipovima vode i njome je podjednako interesantno loviti i sitnu ali i veoma krupnu ribu. Princip na kome funkcioniše feeder je precizno, konstantno i ne previše obilno hranjenje koje se vrši plasiranjem hrane pomoću hranilice. Na taj način jata se koncentrišu na uskom prostoru i riba postaje veoma aktivna.

Feeder štapovi
Kod nabavke štapa morate se odlučiti za varijantu koja odgovara uslovima koji vladaju na vašem terenu kao i veličini ribe koju lovite. Lagani i fini štapovi težine bacanja do 70 grama su idealni za kanale, manje reke i jezera na kojima nisu potrebni daleki zabačaji. Takvi štapovi će „završtiti posao“ za lov sitnije ribe ali verujte da ćete izaći na kraj i sa nešto krupnijim komadima. Za lov na rekama, jezerima gde je potreban dalek zabačaj ili komercijalnim terenima gde ima veoma krupne ribe onda odaberite jače varijante štapova sa težinom bacanja preko 150 gr. Štapovi se ne kupuju svaki dan, pa je najbolje da pažljivo odaberete i to kvalitetnije modele i one varijante kod kojih dobijate bar standardnu varijantu od tri vrha.

(http://imageshack.com/a/img903/810/02kj5e.jpg)Hranilice
Postoji veliki broj različitih tipova hranilica i sve one svrstane su u tri velike grupe. Kavezne hranilice se izrađuju od žičane ili plastične mreže u različitim oblicima i veličinama i primenljive su na svim tipovima terena pa se zato najviše i koriste. Hranilice zatvorenog tipa izrađuju se od plastike imaju valjkast oblik i čepove sa obe strane koji se po potrebi mogu skinuti. Ovaj tip hranilice koristi se uglavnom za prihranjivanje crvima ali uz malo maštovitosti pruža još mnogo mogućnosti. Metodh hranilice su porodica hranilica različitih oblika ali iste namene. One služe za lov šarana na komercijalnim revirima. Njima je svojstveno to što se koriste nešto lepljivije hrane sa dosta dodataka u vidu partikli (zrna) i peleta.


Taktika
Lov na hranilicu iako podeseća na već viđene metode, ima mnogo svojih specifičnosti i potrebno je dosta vremena i vežbe da se uđe u štos. Kod postavljanja štapa na stajaćim vodama treba obratiti pažnju na to da se štap postavlja nisko sa vrhom prema vodi kao i to da štap i najlon zaklapaju ugao od 45 stepeni kako bi signalizacija bila pravilna. Na tekućim vodama feeder se postavlja isto kao klasičan dubinac-sa vrhom na gore kako bi se izbegao otpor najlona usled kretanja vode. Prvih nekoliko zabačaja treba odraditi sa olovnim otežanjem kako bi ispitali dubinu i strukturu dna. Sledeći zabačaji idu praznom hranilicom kako bi stvorili osećaj, zatim  ide 5-10 (po potrebi i više) zabačaja hranilice sa hranom ali bez udice. Ova treća stavka ima osnovnu funkciju a to je prihranjivanje ali ako štap provede na držaču neki minut, saznaćemo da li ribe već ima na mestu, da li je aktivna i kako se ponašaju vrhovi kada riba napada hranilicu. Posle toga stavljamo udicu sa predvezom i počinjemo da pecamo. Prvo probajte sitnije i prirodnije mamce kao što su pinkići, larva ver de vas ili sitnije gliste (ili komadići glista) da bi kasnije ako riba radi probali i druge mamce i njihove kombinacije sa namerom da lovimo krupniju ribu.

 
Naslov: Re: Feeder ribolov
Poruka od: Karlitto 04 April 2012, 01:56:28
Hvala za tekst i dobrodošao.
Naslov: Re: Feeder ribolov
Poruka od: Nesa 22 April 2012, 20:15:12
Pre nego da pocnem da musicarim ovo mi je bila omiljena tehnika pecanja i imao sam mnogo lepo iskustvo.
Naslov: Odg: Feeder ribolov
Poruka od: vlada 03 Decembar 2016, 19:15:45
Dugo vremena sam pecao šarana ali sam već odavno feeder tehnikom takoreći tražio ono što sam našao.Isključivo lovim šarka na divljim vodama i sobzirom na riblji fond ovde kod nas veoma sam zadovoljan.