eXTReMe Tracker
Evropa apeluje na Balkan: Spasimo mladicu

Evropa apeluje na Balkan: Spasimo mladicu

By on 24/03/2015

Mladica može dostići veličinu prosečnog čoveka i živeti gotovo 30 godina, ali je njeno poslednje utočište trenutno Balkan.

Apel Evrope za spašavanjem mladice na Balkanu

Da li nam je potreban apel Evrope za spašavanje i očuvanje mladice na Balkanu?

To je brza, vitka i elegantna riba. Veoma lepa”, kaže Ulrih Ajhelman za ribu koja se na engleskom zove “dunavskim lososom”.
Mladice (kao ribe dunavskog sliva) trenutno ima samo u dunavskim pritokama na Balkanu – od Slovenije do Crne Gore.
Evropljani uvek apeluju na očuvanje tigrova u Aziji, ali mi imamo svog tigra koji je ugrožen – mladicu”, kaže Ajhelman, koji je sa ekipom BBC-ja obišao obale Save u Sloveniji.

Ribe su dobar indikator zdravlja reka”, objašnjava Stiven Vajs, američki naučnik koji trenutno živi i radi u Gracu i koji je jedan od autora nove studije koja upozorava da izgradnja brana na rekama može izbrisati mnoge vrste.
Mladicama je, na primer, potrebno mnogo prostora, brza i čista voda i vrlo specifično stanište, kako bi opstala.
Ekolozi u saradnji sa Slovenačkim savezom ribara sada pokušavaju da spasu šta se spasti može pod parolom “Save the Sava” (Spasite Savu).
Slovenija trenutno mnogo ulaže u poribljavanje. Svake godine u Savu se ubaci nekoliko hiljada jedinki mlađi.
U prirodi, mladice se pare tako što ženka bira pogodno tlo na rečnom tlu, a zatim sa svojim “izabranikom” izvodi zavodnički ples. Zatim u šljunak polaže jaja, koja mužjak “oplođuje”.

Brižna majka potom prekriva jaja tankim slojem peska, preciznim mahanjem repa. Posle nešto više od mesec dana rađaju se mlade ribe. One su pravi vladari reka Balkana.
Izvor: BBC/B92

_______________________________________________________________________________

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

_______________________________________________________________________________

I dok Evropa apeluje na spašavanje i očuvanje mladice na prostoru Balkana, naša “država” gasi jedno od retkih mrestilišta ove ribe na Balkanu (i svakako jedino kod nas), iz kojeg je već poribljena reka Drina (kao okosnica opstanka ove vrste), sa više desetina komada mlađi u više navrata. I kada su se očekivali prvi pravi i veliki prinosi, i sve veća poribljavanja – PROJEKAT JE UGAŠEN pod nerazjašnjenim okolnostima. Projekat, koji državu nije košto ni jednog jedinog dinara. Evo i povezanih članaka – koji su u vezi sa pionirskim poduhvatima razvoja mladice na ovim prostorima, i projektom “veštačkog mrestilišta” koji je pomenut, a o kojima smo pisali i koje smo prenosili prethodnih godina, šireći apel, terminološki sličan a suštinski isti ovom iz Evrope. Naravno, zajedno sa ljudima – entuzijastima, koji su u svemu ovome direktno učestvovali i koji su ulagali sebe u Drinu, i mladicu u njoj.

Poribljavanje Drine mladicom
Domaće mrestilište mladice
Održana tribina, “Priča jedne mladice”

Nasuprot ovome, naša “država” em skrnavi Drinu (izgradnjom niza brana i hidrocentrala, čime sprečava migracioni put i prirodan mrest mladice), em ne ulaže dinara u održivi razvoj (i spas) ove vrste, em sputava one koji to hoće, mogu, i imaju dovoljno autoriteta i sredstava da pokrenu jedan ovakav projekat. O trovanju jalovinomsalmonidne, i jedne od najlepših reka u Evropi, suvišno je i govoriti i pominjati.
Poslednje utočište mladice u Evropi (trenutno) možda i jeste Balkan, ali ovakvim pristupom koji imamo ne još zadugo…
A onda ćemo put Mongolije i dalekog istoka, da plaćamo 5000 evra sedmodnevni boravak, i zakazivati po godinu dana unapred, da upecamo i vidimo ovu ribu.
Dakle, gubitak kako god i gde god se okrene.
Od gubitka uništenih reka i prirode, preko gubitka od skrnavljenja i izumiranja retkih ribljih vrsta, pa sve do gubitka od ribolovnog turizma neslućenih razmera, koji se ceni i plaća svuda u svetu gde ima uslova za to.

Mi imamo “urođene” uslove, ali smo majstori da sve pokvarimo. Evidentno.

Najbolji primer kako se čuva reka, i život u njoj,  možda pokazuje i ovaj, višestruko nagrađivan film na mnogim festivalima – “Return Of The River“, i primer reke Elwe u državi Vašington, u Sjedninjenim Američkim Državama:

Za to vreme, mi pregrađujemo Drinu i mladicu u njoj !!!

Nikola Jovanović
Glavni urednik

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook