eXTReMe Tracker
Ekološka katastrofa i pomor ribe u Srbobranu, izazvane otpadnim vodama

Ekološka katastrofa i pomor ribe u Srbobranu!

By on 13/09/2016

Velike količine uginule ribe i rakova plutaju Velikim bačkim kanalom kod Srbobrana, a talas zagadjene vode došao je sada već i nekoliko kilometara nizvodno, sve do mesta Turija, rekao je predstavnika Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjački.

Kako je Kurjački rekao agenciji Beta, preživeli rakovi masovno beže iz vode, a riba koja je još živa teško diše.

Uzrok ove ekološke katastrofe još nije poznat, a prema mišljenju Kurjačkog, verovatno se radi o tome da je neko industrijsko postrojenje pustilo u Veliki bački kanal otpadne vode, sa čime je ovaj deo kanala već imao probleme.

“Neko je pustio nešto u kanal i to davi ribu i rakove. To se stalno dešava iznova i onda zataškava. EU nam daje pare za prečištače, umesto da nam da da napravimo jedan lep, dobar zatvor i da se ti ljudi koji ovo rade konstatno zatvore, jer drugačije ne vredi”, kazao je Kurjački.

Sa lica mesta je potvrdjeno da je ribočuvarska služba na kanalu, da obilazi čamcima obalu, kako bi upozorila eventualne pecaroše da tu ribu ne hvataju i ne distribuiraju na tržište.

Kurjački je apelovao na vlasti da ne prebacuju odgovornost, a na gradjane da ne kupuju tu ribu, koja može doneti zdravstvene probleme.

“Jedna je stranka na vlasti od lokala, preko pokrajine do republike. Sada više ne mogu prebacivati odgovornost na nekog drugog i govoriti da je neko drugi nadležan. Problem treba rešiti, jer je svake godine isto, vode Vojvodine naplate kazne, i ništa se ne promeni”, dodao je on.

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine saopštilo je danas da su stručne službe tog preduzeća na terenu i da “pažljivo prate situaciju na kanalu DTD nizvodno od Srbobrana”, gde je još juče primećena ošamućena riba koja zbog manjka kiseonika isplivava na površinu vode.

Iako meštani tvrde da je u pitanju ogromna količina, iz Vode Vojvodine su saopštili da “ima i sporadičnih primeraka uginule ribe”.

Koliko su to “sporadični primeri”, a koliko zaista ogroman pomor sa razmerama humanitarne katastrofe, možda najbolje oslikava ova FB objava naše sunarodnice, Danice Tasovac iz Srbobrana, koja je na licu mesta uslikala i usnimila samo jedan deo ove katastrfe, onoliko koliko je bila u mogućnosti sa obale, posebno “podvlačeći” kako bi se jedino snimkom iz vazduha mogla zaista prikazati prava slika onoga što se zaista desilo, i tako, bar približno utvdila šteta naneta ribljem fondu, kojeg, kako se vidi na slikama i snimcima – čine kapitalni primerci gotovo svih vrsta riba koje obitavaju u Velikom bačkom kanalu, a kojima su potrebne godine (pa i decenije) života kako bi postigle epitet “matica” i bile stožer i glavni faktor za održivi razvoj ribljeg fonda.
Naravno, između sve ostale (ogromne) količine manjih jedinki koje su ovih dana mrtve plutale Velikim bačkim kanalom.
Na njen zahtev i molbu za deljenjem, ova objava je zaista vrlo brzo preplavila Facebook družtvenu mrežu, pa pored našeg FB networka mi je, evo, delimo i prikazujemo i ovde, kako bi ova katastrofa bila još vidljivija i trajnija – jer FB u “moru” objava “guta” ovako bitne stvari.

O svemu su obaveštene nadležne inspekcije, a uzeti su i uzorci vode na tri mesta. Pumpanjem većih količina čiste vode iz pravca Kucure stanje će se popraviti, navode iz Voda Vojvodine, ali dodaju da to nije trajno rešenje.

“Dugoročno rešenje uslediće tek kada prestane konstantno zagadjenje kanalske mreže i kada kanal kroz Vrbas bude očišćen, jer zagadjenja iz tog dela kanala prouzrokuju probleme nizvodno”, piše u saopštenju.

Reklo bi se, standardno saopštenje ogromne većine korisnika, posle koga prestaje svaka priča o datom slučaju i problemu, koji nepovratno ostaje nerešen i sankcionisan.

Za opštinu i ljude koji zaista žele prikaz istine i utvđivanje realne štete, te adekvatno procesuiranje kriv(a)ca, kako bi se šteta mogla adekvatno sankcionisati, snimanje iz vazduha predstavlja najmanji problem. Međutim, ovakvim izjavama nadležne ribolovačke službe i stavom nadležnih organa, pri čemu su svi pripadnici jedne stranke pa ne bi trebalo prebacivati odgovornost sa jednih na druge, jasno je da ne postoji elementarna volja da se šteta utvrdi a počinioc imenuje i adekvatno kazni. Uostalom, kao i u najvećem delu Srbije, gde je u poslednjih nedelju dana zabeleženo nekoliko velikih pomora, od krajnjeg severa do juga zemlje i granice sa južnom srpskom pokrajinom Kosovom i Metohijom.
Na kraju, ne možemo a da ne postavimo ono, sad već svima dobro poznato, pitanje koje konstantno postavljamo više od pola decenije unazad – DOKLE VIŠE?!?

Izvor: Beta.rs, Facebook, Ribolovački Portal Srbije.
Priredio: Nikola Jovanović, glavni urednik

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook