eXTReMe Tracker
Dozvole brže od konkursa !?! - Ribolov

Dozvole brže od konkursa !?!

By on 08/02/2016

Ustupanje ribarskog područja “Zapadna Morava” privatniku i dalje je u žiži javnosti. Ribolovci iz 10 opština i gradova protiv firme “Balkan eko tim” iz Prijepolja.

MINISTARSTVO poljoprivrede je nedavno donelo rešenje, istina još nepravnosnažno, da se veliko ribarsko područje “Zapadna Morava” na 10 godina ustupa privatnom preduzeću “Balkan eko tim” iz Prijepolja. Zajednicaorganizacija rekreativnih i sportskih ribolovaca pod nazivom “Zapadna Morava i Drina” – koja okuplja 3.500 zaljubljenika u naše vode – prigovorom je uspela da spreči usvajanje ovakve odluke, ali pomenuta firma, iako je samo kandidat na konkursu, već nudi ribolovačke dozvole na prodaju!

Štaviše, usred konkursne procedure, ribolovci su došli u posed dokumentacije koja potvrđuje da se preduzeće iz Prijepolja već predstavlja kao korisnik državnih reka i jezera…

– U njihovom dokumentu od 15. januara, naslovljenom kao “Obaveštenje – ponuda za poslovnu saradnju izdavanja republičkih dozvola za rekreativni ribolov za 2016. godinu”, u zaglavlju piše “Korisnik ribarskog područja Zapadna Morava” – kaže Duško Velanac, predsednik UO Zajednice. – Istim dokumentom nude plaćanje u šest rata na teritorijama opština Gornji Milanovac, Čačak, Požega, Lučani, Guča, Ivanjica, Arilje, Kosjerić, Užice, Zlatibor, Čajetina, Nova Varoš, Sjenica, Priboj i Prijepolje, koje su, napisali su doslovno, “pod našom upravom”!

Osim toga što se na ovaj način novac traži za dokumenta koja nisu validna, a to čini firma koja nije zvanični korisnik pomenutog područja, više od 3.500 ribolovaca u deset gradova i opština zapadne Srbije dovodi se u zabludu da je prodaja ribolovačkih dozvola za 2016. već počela.

U preduzeću “Balkan eko tim” nude obrazloženje: reč je, kažu, samo o obaveštenju, ugovori se još ne potpisuju, a tenzija se, smatraju, stvara bez razloga.

– Svakoga dana očekujemo da dobijemo konačno rešenje Ministarstva, kako bismo počeli s radom. Već smo zaposlili ribočuvare, nabavili uniforme, značke i vozila – naglašava Milan Jovanović, šef Ribočuvarske službe u prijepoljskoj firmi, koja nudi godišnju dozvolu za 6.000, a dnevnu za hiljadu dinara.

Podsetimo, ribolovci i zaljubljenici u prirodu – okupljeni u zajednici pod nazivom “Zapadna Morava i Drina” – takođe učesnici na konkursu, smatraju da je zaštita ribljeg fonda i voda posao koji se mora obavljati bez ostvarivanja profita. Tvrde da je kod privatnika redosled prioriteta obrnut, što se već pokazalo i u praksi, u prethodnom periodu, kada je rekama i jezerima gazdovala izvesna firma iz Čačka.

APEL

UKAZUJUĆI javnosti na to da konkurs za ustupanje ribarskih područja još nije završen, ribolovci apeluju na inspekcijske službe i druge nadležne državne organe da reaguju i spreče nelegitimno postupanje privatnog preduzeća. Jer, i to im budi sumnju da ovaj kandidat, možda, već ima informacije o konačnim rezultatima konkursa.

Izvor: Novosti

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook