eXTReMe Tracker
Domaće mrestilište mladice

Domaće mrestilište mladice

By on 27/08/2013

Odbojkaš Vanja Grbić i njegov prijatelj iz Perućca Milan Popović stvorili prvo naše mrestilište ove retke ribe u nekoliko bazena na rečici Vrelo.

Perucac - Ribnjak mladice

Milan Popović i Šandor Šipoš u ribnjaku mladice (Foto S. Jovičić)

Perućac – U nekoliko bazena prostranog ribnjaka u Perućcu, smeštenog na kratkoj pritoci Drine zvanoj Vrelo, za koju kažu da je rečica duga kao godina (365 metara), pliva ovih dana na hiljade mladica, retke divlje ribe. Tu je mreste i hrane entuzijasti ribolovci i stručnjaci ihtiolozi, uključeni u pionirski poduhvat novog početka mladice na Drini. Ovo je prvo naše mrestilište te vrlo cenjene, endemske riblje vrste, hrabar pokušaj da se u prirodi uravnoteži ono što je nekad poremećeno.

Poduhvat predvode dvojica zaljubljenika u prirodu, ribolov i reku Drinu: poznati odbojkaš Vanja Grbić i njegov prijatelj sa Perućca Milan Popović Sena. Već treću godinu su na ovom poslu i Drina je odnedavno bogatija za više hiljada primeraka mladice. Kažu da rade dugoročno, za budućnost, te da se efekti tek očekuju.

Mladica je decenijama zaštitni znak Drine, najvrednija riba ovih voda, gde je preostala u znatnom broju. To je retka vrsta u Evropi, zaštićena evropskom „crvenom knjigom”. Vredan trofej za ribolovce s ovog kontinenta, koji zbog nje odlaze čak u Mongoliju. Ali mladica u Drini u novije vreme došla je na ivicu opstanka.

– Pregrađivanje te reke branama, bez ribljih staza, kao i nepažnja, učinili su da mladica izgubi svoj nekadašnji put do mresta u gornjem toku Drine. Usled primene pesticida u agrokulturi i drugih zagađivača, prestala je da ulazi u rečice koje se ulivaju u Drinu gde se prirodno mrestila. Stanje je bilo najteže 2010. godine, kad je zbog ispuštanja vode iz jezera Perućac došlo do pomora ribe. Tada se broj primeraka mladice znatno smanjio – priča za „Politiku” Milan Popović Sena.

On i Vanja, međutim, nisu tada ravnodušno gledali na to. Posle pomora ribe spasavali su mladicu i iz reke Drine ubacivali je u rečicu Vrelo. Spremali su je za veštački mrest i za to osposobljavali deo ribnjaka. U poduhvat, zarad stručne pomoći, uključili su i biologe s Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Instituta „Sent Ištvan” iz Budimpešte.

– U proleće 2011. pristupili smo probnom mrestu mladice ovde u ribnjaku. Taj veštački mrest praktikuje se u svetu, ali je bilo malo uspešnih pokušaja. Srećom, kod nas je iz prvog pokušaja uspelo. Mladica je ovde izmrešćena, njena jajašca oplođena su u veštačkim uslovima. Te godine izmrestili smo i pustili u Drinu 2.500 komada mladice, 2012. oko 25.000 komada, a ove godine još više. Gajimo ih u ovim bazenima do godinu dana, dok ne postignu dužinu od dvadesetak centimetara, pa ih iznosimo i potom poribljavamo Drinu. Ceo tok od jezera u Perućcu do ispod Zvorničkog već je poribljen mladicom, dok ćemo sledećih godina to uraditi i uzvodno od Perućca. Poduhvat pomaže opština Bajina Bašta, pomagalo je i Ministarstvo ekologije, a sada je sve ovo više zasnovano na našem entuzijazmu i pomoći prijatelja, s tim što razgovaramo i s Ministarstvom prirodnih resursa da nas podrži. Ceo ovaj ribnjak treba vratiti osnovnoj nameni, uzgoju i mrestu posebnih vrsta ribe: mladice, lipljana, potočne pastrmke… – napominje Popović.

Po njegovim rečima, svrha poduhvata je da Drina prirodno oživi, da mladica u njoj ostane, a i turistički momenat je vrlo bitan:

– Imamo biser kakav drugi u Evropi nemaju, evropski ribolovci za desetodnevni boravak zbog mladice u Mongoliji plaćaju aranžman 4.000 evra. Milioni njih bi poslednji evro dali za pecanje, s tim što mladicu svi cene. Ovde postoje i odlični smeštajni kapaciteti, izuzetna priroda, gostoprimljivi ljudi. Dakle, veliki prihodi od ribolova i turizma su mogući, s tim što ćemo prave veće rezultate, kada je reč o mladici, imati tek za nekoliko godina.

Među stručnjacima koji rade u ovom mrestilištu je i Šandor Šipoš, ihtiolog sa novosadskog PMF-a, jedan od koordinatora stručnog tima. Kaže da trenutno ovde brinu o tri različita godišta mladice, ukupno 35.000 komada.

– To je divlja riba, a svaku divljač teško je odgajati. Zahteva posebne uslove: temperaturu i protok vode, osvetljenost, izuzetnu higijenu, celodnevnu brigu i pažnju. Ne priznaje glad, pa je, da ne pojede ribu pored sebe, valja stalno hraniti. Briga o njoj poprilično košta. Ovo je posao od izuzetne važnosti za očuvanje te riblje vrste, jer je stanište mladice u Drini narušeno – objašnjava Šipoš.

Izvor: POLITIKA

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Krajem maja ove godine, tačnije 22. maja, iz ovog ribnjaka je u Drinu ubačeno oko 10.000 komada mlađi, o čemu je Ribolovački Portal Srbije izveštavao. Pogledajte galeriju slika da vidite kako je to izgledalo maja 2013. godine.
Celu reportažu o poribljavanju Drine, možete pročitati OVDE.
ONI SU ODRADILI SVOJE, NAMA OSTAJE DA TO SAČUVAMO !

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

One Comment

  1. andrej

    27/08/2013 at 22:56

    Bravo za akciju,prava stvar!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook