eXTReMe Tracker
Belica

Belica

By on 02/11/2011

 

Ime Belica
Lokalni naziv Belka, Povruš, Najlonka, Kosulj, Kosalj
Latinsko ime Leucaspius delineatus
Familija Cyprinidae
Rod Leucaspius
Max.težina Do 150g ( u idealnim uslovima )
Max.dužina Do 20 cm ( u idealnim uslovima )
Vreme mresta Leto ( jun – avgust )
Lovna mera Nema lovne mere
Lovostaj Nema zabrane lova

 

 

Osnovni podaci

Belica (lat. Leucaspius delineatus) je sitna slatkovodna jatna riba gornjeg sloja vode iz familije Cyprinidae i roda Leucaspius , koju zbog toga, u nekim krajevima zovu i Povruš, ali i Belka, Najlonka, Kosulj ili Kosalj. Ova riba je prosečno duga 10 cm  i teška od 60-80 grama ali može da dostigne maksimalnu dušinu i od 15 cm i težinu oko 100 grama u rekama, a u idealnim jezerskim uslovima i do punih 20 cm i težinu od 130-150 grama. Nastanjuje ravničarske reke sa sporim tokom kao i stajaće vode – jezera, kanale i bare, mada je u barama ima najmanje ili skoro uopšte usled jake osetljivosti na nedostatak kiseonika. Prosečan životni vek belice je oko 4-5 godina a ukoliko ima sreće tokom života može da doživi i punih 7 godina. Ova riba nema privrednog značaja, pa nema ni norme i ograničenja što se tiče lovne mere i lovostaja.

[flgallery id=6 /]

Opis, građa, stanište i navike  

Belica je riba sa jako tankim, nežnim i vitkim vretenastim telom sa providnim perajima. Leđna peraja čine 9 tankih rebara poređanih od najvećeg ka najmanjem. Boja ove ribe u mnogome zavisi od vrste vode u kojoj živi, pa je tako rečna belica mnogo svetlija od jezerske. Živi u priobalnim delovima u gornjem sloju vode hraneći se planktonima i svim onim što padne u vodu. Jako je proždrljiva i neretko se može, sobzirom da živi blizu obale, videti kako se u jatu otimaju i jedna drugoj iz usta uzimaju hranu. Leđa su joj žućkasto-zelenkaste boje a krljušt jako slaba i vrlo često sama opada. Belica je slične građe i izgleda kao i keder pa je mnogi ribolovci mešaju sa njim, iako se pažljivijim posmatranjem lako uočava razlika. Prevashodno u veličini. Belica je mnogo manja od kedera i bočna linija joj se prekida oko 12 reda krljušti za razliku od kedera koji ima izraženu punu bočnu liniju celom dužđinom tela, kao i razlika u obliku tela, koji je kod belice vretenastog oblika za razliku od kedera koji ima skoro ravnu gornju liniju tela. Mada o lokalnim imenima riba u Srbiji je iluzorno i pisati i raspravljati o tome. Kod mnogoh ribara i nije baš omiljena riba za pecanje, tako da se namenski peca vrlo retko, ali svakako ima i onih koji uživaju u pecanju ove ribe, koja je uvek aktivna i koja se uvek može pecati. Meni lično, zanimljiva je i interesantna borbenost ove ribe prilikom izvlačenja imajući u obzir zanemarljivu veličinu od svega nekoliko santimetara.

Razmnožavanje

Belica se mresti preko leta, u vrelim letnjim danima od juna do avgusta. Kod ženki je uočljiva “legalica” (cevčica za polaganje ikre, iliti ovipozitor). Mrešćenje belice je karakteristično u tom smislu, što ženka polaže 50 000 – 200 000 komada ikre, na donjim delovima listova vodenog bilja i ostalih predmeta koji plutaju po vodi, što je ekstremno mnogo s obzirom na veličinu belice u trnutku polne zrelosti (oko 4cm sa dve godine starosti). Priroda je to tako udesila jer ogroman broj, skoro 50 procenata, od ukupnog broja položenih jajašca ne preživi doba “mlađi”, zbog velikog učešća belice u lancu ishrane, mnogih predatora i grabljivica.

Mamci i pribor za pecanje

Belica se peca isključivo na plovak finim ultra lakim priborom. S obzirom na njeno stanište uz obalu i to u gornjim slojevima vode, koriste se lagani teleskopski štapovi bez provodnika dužine 3-4m. Osnovni najlon debljine 0,10 mm a ne deblji od 0,12m,  sa predvezom od 0,08 mm u kombinaciji sa udicom dimenzija 0,24 – 0,16 (u zavisnosti od tipa udice) i plovkom od 0,3 grama je idealna kombinacija za pecanje ove ribe. Kao prehrana mesta pecanja koristi se površinska primama.To može biti hleba, kukuruzno brašno, pšenica, ili specijalizovana kupovna smeša za belicu. Mamci mogu biti i biljnog i životinjskog porekla, pšenica, hleba, crvići, larve komarca, gliste i sve ostalo što nam padne pod ruku, jer su belice pravi svaštojedi. Pecanje ove vrste ribe može biti jako interesantno, pogotovu početnicima u ovom sportu, zbog količine ribe koja se može upecati za vrlo kratko vreme, ali i zbog pravilnog upliva u svet ribolova, sa pravim osnovama.

Bistro !

Autor:
Nikola Jovanović
Glavni urednik

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook