eXTReMe Tracker
Bas-bass

Bas (Bass)

By on 01/11/2011

 

Ime Bas, Bass
Lokalni naziv Velikousti pastrmasti grgeč, Buša, Amer
Latinsko ime Micropterus salmoides
Familija Centrarchidae
Rod Micropterus
Max.težina Do 10kg
Max.dužina Do 60cm
Vreme mresta Od Aprila pa sve do Juna ili Jula
Lovna mera Nema lovne mere
Lovostaj Nema zabrane lova

Osnovni podaci

Bas (Bass) – (lat.Micropterus salmoides), koga lokalno još zovemo i velikousti pastrmski grgeč zatim i busa, buša, zelembać kao i “Amer”, u naše krajeve stigao je sa severnoamerčkog kontinenta, na kome predstavlja jednu od tri vrste ove ribe. Smatra se da je još pre  devedeset godina stigao u Evropu, a u naše krajeve iz Mađarske preko bajskog kanala u Vojvodinu gde se proširio u ceo kanalski sistem Vojvodine, a potom preko ribara u ostale delove Srbije. Predstavlja vrstu koja kod nas nije dovoljno ispitana pa je tako i potpuna nepoznanica zbog čega nosi naziv ” velikousti pastrmasti Grgeč , obzirom da uopšte ne podseća niti građom liči na pastrmsku vrstu ribe, niti pripada salmoidima iako mu tako stoji u nazivu. Ova vrsta ribe, međutim, i dalje naseljava pretežno ravničarske vojvođanske kanale širom Bačke, pa se tamo i nejčešće peca. Zbog toga ovu vrstu ribe, njene navike, ishranu, stanište i načine pecanja najbolje poznaju varaličari iz tih krajeva. Međutim, ovaj članak treba da posluži onima koji žele detaljnije da se informiđu o ovoj vrsti ribe a pre svega mladim ljudima koji tek stupaju u vode ribolova. Može da dostigne maksimalnu težinu i do 10 kg i dužinu od 60 cm.

[flgallery id=5 /]

Opis, građa, stanište i navike  

Bas je, dakle, riba koja po svojoj građi i izgledu najviše podseća na grgeča. Najzastupljeniji je na području Vojvodine gde ima dosta kanala na kojima se može pecati, a koji se kreću od onih manjih čija je širina vodenog ogledala 10-20 m i dubina 1,5-2 m i većih, plovnih kanala, čija je širina vodenog ogledala 50 i više metara, a dubina i do 4,5 m. U preseku svi oni imaju trapezast oblik što znači jako strme ivice i ravno dno. Uz obilnu vegetaciju u vidu trske, lokvanja, i ostalih barskih biljaka predstavljaju idealno stanište za basa. Najkrupniji komadi se upravo dobijaju u priobalnim delovima kanala i bara koji su po pravilu i najbogatiji biljnom vegetacijom odakle bas “vreba iz zasede”, kao i na samom dnu, ukoliko je zatravljeno, gde je u potrazi za puževima i račićima. Vrlo često visoku cenu u pecanju krupnijih komada plaćaju varaličari gubljenjem i kidanjem svojih varalica usled potrebe za jako preciznim zabacivanjem “tik uz rastinje”. Zbog toga pecanje basa može da bude i jako skupo zbog gubljenja skupocenih varalica, jer se peca uglavnom varaličarenjem, pa je i odabir istih jako bitan, naročito početnicima. Ali o tome malo kasnije u delu koji se tiče pribora i načina pecanja. Basa, inače, karakteriše tamno zelena boja sa tamnim pegama na leđima, preko maslinaste boje u središnjem delu, odmah ispod tamne, jasno definisane horizontalne linije po sredini tela, do potpuno bele na trbuhu. Leđno peraje je skoro jasno podeljeno na dva dela. Prvi deo čine 9 bodlji, a u produžetku, drugi deo leđnog peraja čine 12-13 mekih zrakastih delova (Micropterus na grčkom znači malo peraje, dok Salmo znači pastrmka). Zdepastog je tela sa nesrazmerno velikom glavom i na njoj još nesrazmernije velikih usta, u kojima se nalaze sitni zubi raspoređeni u nekoliko redova, čija se gornja vilica proteže iza granice oka, a ako se uzme u obzir i prethodno pomenuto leđno peraje, jasno je da otuda potiče naziv “velikousti pastrmasti grgeč”  ili “Velikousti bas”. A s’obzirom da je kod nas to jedina vrsta, od ukupno tri vrste basa koje žive u Americi, mi ga jednostavno zovemo samo bas.

Razmnožavanje

Bas se mresti od kraja aprila pa sve do početka leta, do juna meseca, u zavisnosti od godine i temperature vode, koja mora da dostigne nivo toplote od 15-20 stepeni. Ženka polaže od 20 000 -45 000 komada jaja. Bas voli da pravi gnezda u delovima podvodne vegetacije. Nakon polaganja ikre, ženka odlazi. Ustvari, mužjak je taj koji otera ženku a potom preuzima brigu o jajašcima. Za vreme čuvanja ikre, mužjak se ne hrani, ali grčevito brani gnezdo od ostalih grabljivica među koje svakako spadaju i naše varalice. Period inkubacije kod basa, u zavisnosti od temperature vode, traje od 5 do 10 dana. Nakon izleganja mlađi, mužjak preuzima brigu o njima još nekoliko dana. U početku se mlađ hrani mikro-organizmima iz vode, a već sa 5 cm dužine u njima proradi predatorski instikt.

Mamci i pribor za pecanje

Bas se kod nas peca uglavnom varaličarenjem, ređe na dubinski sistem, a mušičarenje skoro da je sasvim zapostavljeno kad je u pitanju ova vrsta ribe. S’obzirom da je varaličarenje dominantna tehnika pecanja u ovom delu ćemo najviše pažnje posvetiti baš varaličarkom priboru.

Što se štapa tiče, potreban i dovoljan je klasičan dvodelni varaličarski štap za lako do srednje tečko varaličarenje, težine bacanja od 15-40 grama i dužine 2.70m. Naravno, i u ovoj kao i u ostalim grupama štapova jako mnogo izbora od onih jeftinijih od par desetina evra pa do onih skupih od par stotina evra. Moj predlog ovom prilikom je Šekspirov Ugly Stick Custom Graphite 15-40 gr 2.70 m. To je čuveni Šekspir koji u ovoj verziji ima veći procenat grafitnih vlakana, zbog smanjenja težine i brže akcije a koji sa cenom od šezdesetak evra zadovoljava, ne samo pecanje basa, već skoro sve vrste varaličarenja u našim vodama, od lakog do srednje teškog. Tako da za pristojan novac dobijate univerzalan štap.

Mašinica Viva ATTRACT CAST koja sa prenosom od 5,5:1 i 7+1 ležaja potpuno fascinira cenom od 15 evra, i predstavlja poput gore navedenog štapa pravu univerzalnu višenamensku mašinicu, za lako i srednje teško varaličarenje ali i za montažu na bolonjeze štapove i plovkarenje. U svakom slučaju za varaličarenje basa odličan sklop.

Treba koristiti najlon debljine do 0,20mm (ne računajući najnovije nanofile koji zadovoljavaju i u višestruko tanjoj varijanti – a svakako ispod 0,10), zbog eventualne potrebe za dalekometnim izbačajima laganih mamaca.

Ukoliko pecate rano ujutru, kada je bas u stvari najaktivniji, treba ga tražiti u gornjim slojevima vode voblerima, poperima i neopterećenim džigovima. Po vedrom vremenu i bistroj vodi koriste se varalice veličine od 5-7 cm u što prirodnijim dekorima. Po tmurnom i oblačnom vremenu i uveče, pri smanjenoj vidljivosti,  koriste se veći 10-12 cm u što drečavijim nijansama. Po jakom suncu i dobroj vidljivosti u vodi vobler treba voziti sa čestim cimanjima i promenama pravca. Ovakvom načinu vođenja varalice nijedan bas neće moći odoleti, naprotiv i sa udaljenosti od nekoliko metara punom snagom napašće tako prezentovan mamac. Ukoliko pak u vrelim letnjim danima, u najtoplijim delovima dana, kada nije pri apetitu i kada silazi dublje u hladnijim delovima vode te nije previše zainteresovan za ponuđene voblere, treba ga iskušati veštačkim neopterećenim silikonskim crvima (worm), tako što prilikom zabačaja silikonca treba pustiti da lagano tone, zatim naglo cimnuti nagore pa ponovo pustiti da tone do samog dna. Kada je bas pri apetitu on mamac napada, poput klena, svega nekoliko sekundi po ulasku u vodu. Tako da, ukoliko i dalje nemate “ono pravo” što očekujete a to je svakako udarac basa, treba promeniti lokaciju i pokušati na nekom drugom mestu koje može a i ne mora da bude mnogo udaljeno od prethodnog.

Bas spada u red borbenijih riba, koje je tipično za sve grabljivice, tako da je preporučljivo sa sobom uvek imati meredov. Pogotovo ako na ponuđeni mamac naleti neki krupniji komad od pola kile pa naviše.

Bistro !
Nikola Jovanović
Glavni urednik

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Ribolovački Portal Srbije

About Ribolovački Portal Srbije

Ribolovački Portal Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook